+36-20-662-4569 christina.kulcsar@gmail.com

Az emberei közösségeknek ősidők óta keretet adnak a rituálék, a régmúltban a törzsi szertartások napjainkban a születésnapok, házasságkötés, az újév megünneplése és más közös ünnepek. Mindezek szerepe, hogy a változásoknak lendületet adjanak, másrészt a közösség tagjainak összekapcsolódását is szolgálják. Segítenek az összetartozás érzésének kialakításában, amelyek jelen vannak a hétköznapokban is de nem kapnak igazán nagy hangsúlyt.

A sikereket ünnepeljük meg

A szervezeteknek ez igazán fontos, hiszen nap mint nap együtt dolgozunk a munkatársainkkal közös célért egy csapatot alkotva. A mindennapi taposómalom természetes része, hogy megszokottá válik a közös munka. A közös célok könnyen jelentőségüket veszthetik, ha nem szánunk időt a sikerek megünneplésére. Ezek a szertartások lehetőséget kínálnak a megállásra, az eddig elért eredmények elismerésére. Egy nagyobb sikeres projekt lezárását követő közös ünneplés remek lehetőséget kínál a csapat számára, hogy a munkatársak időt töltsenek együtt a munkán kívül is.

Fontosak a személyes kapcsolódások

A személyes kapcsolódások, egymás jobb megismerése segítenek növelni az összetartozás érzését, ami motiváltabbá teszi a munkatársakat, ami jelentősen befolyásolhatja az elkövetkezendő projektek sikerét. Ezen felül pedig több kutatás is igazolja, hogy a szervezeti ünneplések növelik az egyéni reziliencia szintet, azaz a munkatársak rugalmasabbak és kitartóbbak lesznek. A változásokat és a nehézségeket könnyebben viselik el munkahelyi és egyéni szinten egyaránt.

Napjainkban ez még nagyobb odafigyelést igényel, mert a home office előnyei vitathatatlanok mégis számos kihívást tartogatnak szervezeti szinten. Több odafigyelést igényel a szervezeti kultúra vagy a csapategység fenntartása, aminek a megoldása lehet a havonta vagy akár hetente, munkán kívüli közös élmények biztosítása. a szokásos csapatépítőkön túl nagyon fontos esemény a legtöbb cég életében a céges karácsonyi program. Ez lehet ez közös csapatépítő karácsonyi vacsora, amelyen bizonyára minden munkatárs örömmel vesz részt. ennek nem csupán az év lezárása a szerepe, de arra is szolgál, hogy mindez kellemes élményként maradjon meg minden résztvevőben és lendületes alapot adjon az új év kezdetének.

A kellemes élmények feltöltenek

Van, ahol az év indítására tolják el az ünneplést, de a cél ez esetben is lendületesen örömökkel kezdeni az új évet. A kellemes élménnyel feltöltődve új erővel kezdeni feladatok megoldásához.  Ez a nehéz időszak sokak számára fejtörést okoz, vajon a hagyományos módon megtarthatók-e ezek a rendezvények és bizonyára sokan az elhalasztás mellett teszik le a voksukat. Némi kreativitással ebben a helyzetben is szervezhetőek közösségi programok például virtuális szabadulószoba vagy vicces és szórakoztató évértékelés.