+36-20-662-4569 christina.kulcsar@gmail.com

Reziliencia, a lelki állóképességünk fejlesztése

Mi az, ami erőssé teszi az embereket? Mi az ami átsegít minket a látszólag kilátástalan helyzeteken? Sok emberre jellemző, hogy az élet legnagyobb viharában is akár a nádszál meghajlik, de újra és újra talpra áll.

Vajon mi a titka ennek a hozzáállásnak? Mit tud a nádszál rugalmasságával rendelkező lélek, amit a többiek nem? Honnan merít erőt a megküzdéshez, és hogy lehet az, hogy a nehézségekből még az addigiaknál is acélozottabban kerül ki, míg mások darabjaikra hullanak?

 

A stressz senkit nem kímél. Átszövi a mindennapjainkat próbára téve minket lelki és fizikai szinten egyaránt és rajtunk múlik, hogyan birkózunk meg vele, és hogy milyen lelki állóképességet vagyis rezilienciát vagyunk képesek kifejleszteni magunkban.

 

A reziliencia jelentése tehát az az alkalmazkodási képességünk, amellyel képesek vagyunk helyt állni a mindennapok taposómalmában, az életünk minden területén. Az a képesség, amellyel az örökösen változó és folyamatosan növekvő elvárásoknak képesek vagyunk megfelelni miközben, megőrizzük a jókedvünket és egészségesek maradunk. A jó hír az, hogy könnyen fejleszthető, formálható a belső és külső környezet megváltoztatásával.

A kutatók a rezilienciát a fejlődés egységeként definiálják. Rezilienciáról akkor beszélünk, ha a rendszer, a test és lélek rendszere egyensúlyban van és egy magasabb szinten stabilizálódik.

Mi magunk választjuk, meg hogy képesek vagyunk-e változni, változtatni, ha az életkörülményeink hátrányosan változnak. Ez a változás mindig együtt jár a komfortzónánkból való kilépéssel. Például ha a munkahelyünkön túl sok a kudarc és minden napot összeszorított fogakkal küzdünk végig. Semmi örömet nem adnak az elvégzett feladatok és a főnökünk sem ismeri el a fáradozásainkat akkor eljött az idő rá, hogy vegyük a kalapunkat és odébb álljunk.
Ilyenkor szokott jönni az aggódás, hogy vajon mi lesz ezután? Hogyan találok egy új munkát, ami legalább ilyen jól fizet vagy még jobban? Ilyenkor az önmagát becsülő és elismerő, reziliens személyiség kockáztat, és aki mer, az nyer.

Kérdés hogy hajlandóak vagyunk-e elvágni az adott helyhez bilincselő gyökereinket abban a biztos tudatban, hogy egy másik helyen képesek vagyunk újra növeszteni. A választás a mienk. Maradunk a régi rosszban, csupán mert már megszoktuk vagy választjuk a bizonytalant, ami jobb lehet.

 

Burnout, túlmunka, hajszoltság

A túlzott munkahelyi stressz az aktív dolgozók jelentős részének egészségét veszélyezteti. A dolgozókra nehezedő terhelés mértéke folyamatosan növekszik a munkahelyen és az élet más területein is ezzel együtt nő az igény a terhelhetőség a reziliens működésre is.

Reziliencia tréning a lélek állóképességének fejlesztése

 

Az, hogy rezeiliensek vagyunk, azt jelenti, hogy képesek vagyunk az életünk kihívásaihoz úgy alkalmazkodni minden területen, hogy közben optimisták maradunk, töretlen életkedvvel látunk neki az újabb akadályok leküzdéséhez és az egészségünk is kifogástalan marad.

Olyan erőforrásokkal rendelkezünk, amelyek folyamatosan biztosítják az utánpótlást, hogy ne gyűrhessen le a stressz. Ez a képességünk nem velünk születik, hanem menet közben alakul ki a környezetünk hatására, amelyben élünk és amilyen életformát és életfelfogást alakítunk ki magunknak.

A reziliencia tréning során meg tudhatjuk milyen erőforrásokból tud táplálkozni ez a lelki rugalmasság. A résztvevők felmérhetik az erősségeinket és azt, hogy mely területeken érdemes a fejlődést szorgalmazni. Ki-ki hogyan erősítheti magát lélekben, mindezt gyakorlati feladatokon keresztül.

Kinek ajánlott a reziliencia tréning

Aki fejleszteni szeretné az egyre növekvő követelmények miatti stressz hatásokkal szembeni ellenállóképességét.

Vezetőként biztos pont szeretne lenni a beosztottjai számára és szeretne könnyen alkalmazkodni a változásokhoz.

Tudatos problémamegoldó magatartás sajátítana el.

Élettapasztalatait építő módon szeretné felhasználni a jövőben.

Pozitív jövőképet szeretne kialakítani önmaga és a környezet számára.