+36-20-662-4569 christina.kulcsar@gmail.com

A munkaerőgazdálkodás

A szakértők ma már egyetértenek abban, hogy a humánerőforrás a vállalati erőforrások között a legfontosabb tényezővé vált. Ennek tükrében nyilvánvaló, hogy a sikeres működéshez kulcsfontosságú az emberi erőforrással való gazdálkodás a munkaerőgazdálkodás.

A megfelelő motiváció fontos eleme, hogy a vállalati stratégia és a megvalósítás mikéntje a munkavállalók körében ismert és elfogadott legyen. Áttekinthető és teljesíthető követelményrendszerre épüljön.

  • Nem pénzbeni juttatások: természetbeni juttatások, utalványok, biztosítások, nyugdíjhoz köthető juttatások, fizetett szabadság és ünnepnapok, szociális szolgáltatások, kamatmentes hitelek, dolgozói kedvezmények.
  • Mentális tényezők.
  • Érdekegyeztetés: a vállalatvezetés és munkavállaló érdekeit egyaránt szem előtt tartó a munkavégzés körülményeire és a díjazással kapcsolatos megállapodások.

A munkavállalói érdekképviselet a szakszervezetek, amelyek nagyobb eséllyel érnek el eredményeket, mint az egyének. Tagság van mögöttük és a törvényben szabályozott jogokkal és védelemmel is rendelkeznek.

Munkaerőgazdálkodás és keretszerződés

A szakszervezetek és a vezetőség rendszerint keretszerződésben határozzák meg a béreket, juttatásokat, a munkaidőt, a munkaidőt illetve a munkavégzés feltételeit. Rögzítésre kerülnek a menedzsment jogai is. a szakszervezetek jelentősége folyamatosan csökken, mert az új szolgáltató ágazatok nem rendelkeznek ezzel, kapcsolatos hagyományokkal. A hagyományos szakszervezeti értékek egy részét az ügyvezetők érvényesítik.