+36-20-662-4569 christina.kulcsar@gmail.com

Vezetői tréning

A vezetői tréning és a coaching gyakorlatilag ugyanazokat a témaköröket érinti (motiválás, delegálás, időgazdálkodás) mégis fontos a kiválasztott módszer a vezetői képességeink fejlesztésében.

A vezetői készségek leggyakrabban alkalmazott módja a vezetői tréning és a külső business coach megbízása. A vezetői tréningek távol a munkahelytől zajlanak és több napon át tartanak, általában 10-15 fő részvételével. A coaching hosszabb távú hetente kb. 2 órás elfoglaltságot jelent és egyéni fejlesztés zajlik.

Az érintett témakörök nagyon hasonlóak, mivel mindkét esetben a vezetői készségek fejlesztése a cél. A legfontosabb témák a motiválás, időgazdálkodás a feladatok felosztása, nehéz helyzetek megoldása, eszkalálás, érdekképviselet… mégis számos lényeges különbség van a módszerek között.

  Testreszabottság

  A vezetői tréningeken egyrészt előre leírt gyakran előforduló vezetői helyzetekről készült esettanulmány alapján folyik a fejlesztés, másrészt a résztvevők konkrét megoldandói kerülnek feldolgozásra. A nagy létszám miatt a leggyakoribb esetek kapnak inkább figyelmet. A coaching előnye ezzel szemben az adott vezető konkrét megoldandójára keresnek választ és a következő találkozó keretében van mód a helyzet elemzésére. Kiderül sikerült-e elérni a célt vagy további lépések, szükségesek a pozitív végkimenetelhez.

  A vezetői tréning tematikája viszonylag kötött formában határozza, meg mennyi idő jut az egyes témakörökre. előfordulhat, hogy egy adott résztvevő nem kap eleget abból, ami miatt a részvételt választotta. Ilyenkor érdemes egyéni coaching keretében megkeresni a megoldást.

  Idő és költséghatékonyság

  A vezetői tréning minden esetben távol zajlik a megszokott munkakörnyezettől szemben a coachinggal ahol a segítség házhoz jön, alkalmazkodva a vezető munka idejéhez. A vezető számára kényelmes megoldás, hogy akár néhány órával a kezdés előtt is módosítható az időpont. A vezetői tréning ezzel szemben jelentősen kötöttebb, hiszen ott a szállás előre le van foglalva, az időpont pedig csak emelt ár ellenében módosítható. a házhoz jövő coach esetében a megrendelőt nem terheli utazás, szállás és étkezés költség csupán az általánytarifát kell megfizetnie, ami a járulékos költségek nélkül még gazdaságosabb is lehet.

  Elmélet vagy gyakorlat

  A vezetői tréningen az elméleti prezentáción túl a szituáció-feldolgozás biztosítja gyakorlati részt. A coaching telje egészében gyakorlat orientált, valódi esetek feldolgozásán van a hangsúly, természetesen ehhez biztosítja az elméleti hátteret is.

  Különösen kezdő vezetők esetében merül fel az igény a témába vágó szakirodalom használatára. A gyakorlott coach ilyenekből mindig tart néhányat a tarsolyában.

  Tapasztalat

  A coachok illetve a trénerek nem rendelkeznek konkrét vezetői tapasztalatokkal. A trénerek előnye, hogy a korábbi tréningeken hallott konkrét eseteket el tudja mesélni, amelyből az évek során szép kis csokor, gyűlhet össze. A vezetők a tréningen egymástól is sokat tanulhatnak.

  Coach vagy mentális segítő?

  Nehéz mindig egyértelműen megmondani minden esetben melyikre van szükség. Szerencsés, ha a coach mentális segítő, pervenciós végzettséggel is rendelkezik, mint jómagam. A klasszikus definíció szerint a business coach tulajdonképpen szalonképes vállalati mentális segítő. Egy gyakorlott HR vezetőnek már van hozzá szeme, hogy észrevegye a depresszió vagy kiégés fizikai tüneteit, és ha indokolt prevenciós coach, pszichológus vagy pszichiáter bevonásával segítsen.

  A gyakorlatban elfogadott megoldás, hogy többnyire business coach segítségével keresnek megoldást a vezető nehézségeire.