+36-20-662-4569 christina.kulcsar@gmail.com

Az élethosszig tartó munkahely ma már ismeretlen fogalom és a mostani nehéz időkben ez fokozottan érvényes. A vírus körüli bonyodalmak egyike a munkahelyek elvesztése így a munkapiaci változások fokozottabban érvényesek mindannyiunkra. Hogyan kezeljük ezeket a nehézségeket és mennyire tudunk reziliensen hozzáállni mindehhez.
Mindenki máshogyan tudja kezelni ezeket a helyzeteket, változó a megküzdési kapacitásunk, a lelki állóképességünk szintje. Fontos tudnunk azonban, hogy bár ez velünk született tulajdonság és a szocializáció során spontán fejlődik, reziliencia tréning keretében is fejleszthető.

Tudatos karriertervezés

Az aktív és tudatos karriertervezés ma már elengedhetetlen a munkaerőpiacon és egyáltalán nem biztos, ha az állásunkat elveszítettük, akkor csak pontosan olyan munkát kell, hogy keresünk. Érdemes körülnézni milyen más lehetőségek kínálkoznak. Az egyik legfontosabb a hozzáállásunk. A legtöbb munkavállaló számára már maga az elbocsátás is óriási stresszt jelent és ez tovább fokozódik az új munkahely keresés során. A mostani járvánnyal terhelt helyzetben ez még inkább érvényes. Vannak, akik nagyon nehezen kezelik ezeket a helyzetek és vannak, akik könnyedén veszik az akadályokat. Mi ennek az oka?

Reziliencia avagy a lelki állóképesség

Gyakran emlegetett fogalom a reziliencia avagy a pszichológiai immunrendszer kifejezés, amely meghatározza a nehézségekkel való megküzdési képességünket. A reziliencia alatt a stresszel való megküzdési képesség értendő, amely lehetővé teszi az önbizalmunk növekedését és a helytállást a társadalomban.

A nehézségek lehetnek folyamatosak például szegény családban való állandó nélkülözés és egyszeri nagyobb stressz. Ahhoz, hogy az egyén előre lépjen mozgósítania kell az erőforrásait, használnia kell a lelki ellenállóképességét. Kutatások bizonyítják, hogy a nehézségek fejlesztik a lelki ellenállóképességet.

Az alacsony reziliencia szint összefügg a sérülékenységgel, a pszichológiai zavarokkal a megküzdési nehézségekkel.
A lelkileg ellenálló személyiség átlagon felül képes a helyzeteket újraértékelni és meglátni a nehézségekben a lehetőségeket és élni is tud velük. Mindezt teljesen spontán és rövid idő alatt.

Mit tehetünk, hogy reziliensebb személyiséggé váljunk?

Főiskolások között felmérést végeztek vizsgaidőszakban a dopamin szintjüket mérték. A nagyobb stressz általában több dopamin felszabadulásával jár. A kutatások során azt igazolták, hogy a dopamint gyorsan feldolgozók sikeresebben teljesítettek. Ahhoz, hogy jobban boldoguljanak az emberek a stresszes helyzetekben már a tudatosítással illetve a nézőpontjaik megváltoztatásával is nagy eredményeket lehet elérni. Érdemes szakember segítségét kérni, ez reziliencia tréning formájában elérhető gyakorlatilag bárki számára. Kijelölhetők a fókusz és a fejlődési pontok, amelyek alapján mérhetővé lehet tenni a változásokat.