+36-20-662-4569 christina.kulcsar@gmail.com

Folyamatosan változó világunkban minden eddiginél nagyobb szükségünk van rá, hogy alkalmazkodjunk. Ebben van a segítségünkre a pszichológiai rugalmasság, ami rezilienssé teszi a viselkedésünket, amelynek a segítségével minden új helyzethez képesek vagyunk alkalmazkodni.

Szeretjük az állandóságot

Az egyik legnagyobb stresszfaktor a mindennapjainkban a bizonytalanság. Az agyunk és mi magunk is szeretjük az állandóságot. A megszokott otthonunk, a munkahely, ahol dolgozunk az agyunk számára biztonságosak, mert már ismeri őket és könnyen tud rájuk reagálni. Ha megváltozik a környezetünk vagy a körülmények, új lakásba költözünk vagy munkahelyet változtatunk azzal az állandóságot és biztonságot is elveszítjük. Az agyunk ilyenkor figyelmeztető jelzést küld, stresszel vagy szorongással reagál. Ez a múltban evolúciós előnyt jelentett, amikor az őseink a vadállatokkal, egymással és a természettel küzdöttek az életben maradásért és dönteni kellett üss vagy fuss.

A változás feszültséget generál

A változásra feszültséggel reagálni természetes állapot. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a feszültségtől azonnal meg kell szabadulni, mert az rossz dolog, ha stresszesek vagyunk. Azt gondoljuk, ha nem így teszünk akkor megbetegít majd minket a feszültség, emiatt pedig egyre inkább feszültté válunk. Már nem a stressz kiváltó oka miatt aggódunk, az egyetlen célunkká a feszültségtől való megszabadulás válik. Magát a stresszt egy negatív dologként kezeljük. Ösztönösen a feszültség csökkentésére törekszünk, amit a változásnak való ellenállással próbálunk elérni. Ehelyett választhatjuk a rugalmasságot is, amivel tovább növelhetjük a rezilienciánkat. Minél rugalmasabban kezeljük a nehéz helyzeteket annál rugalmasabbá válunk. Ezt a képességünket reziliencia tanfolyamon is fejleszthetjük szakember támogatásával.

Az újat nem kerülhetjük el

Ha csak az újdonságoknak való ellenállást választjuk azzal valóban csökkentjük a feszültséget, de a megváltozott körülmények között semmi sem tud a régi módon működni. Mindez kudarcélményhez vezethet, ami tovább fokozza a stresszt. Amikor felismerjük, hogy a régi módon már semmi nem fog működni és új dolgokat csinálunk az sem feszültségtől mentes. Tehát bármelyik megoldást választjuk, az mindenképpen feszültséggel fog járni.

A stressz nem feltétlenül rossz

A megoldás felé vezető úton először is tegyük tudatossá magunkban, hogy a stressz és s feszültség nem feltétlenül negatív dolgok. Ezzel csupán az agyunk jelez nekünk, hogy legyünk éberek, mert valami megváltozott.  Az új helyzethez való alkalmazkodáshoz nem az érzéseinken kell változtatnunk, hanem azon ahogyan az új helyzetben cselekszünk. Ez a reziliencia, a pszichológiai rugalmasság amikor nem ösztönből az érzéseink alapján reagálunk, hanem megfontoltan, átgondoltan aszerint, ami a javunkra válik.

Hogyan fejleszthetjük a rugalmasságunkat?

A reziliencia mögött magas alkalmazkodóképesség vagy tréfásan megfogalmazva Keljfeljancsiság húzódik meg. Bármi történik a reziliens ember mindig képes talpra állni és megoldást talál bármely helyzetben. Ez egy megoldásközpontú, megoldáskereső viselkedés amikor bármilyen nehézség bukkan fel meg tudjuk őrizni a személyesen választott alapelveinket. Ezt a képességet rendszeres gyakorlással fejleszthetjük akár reziliencia tréningen is.
Mi magunk is sokat tehetünk a lelki rugalmasságunk fejlesztése érdekében. Figyeljük meg magunkat milyen érzések vannak bennünk, milyen a környezetünk és mindez milyen hatást vált ki belőlünk.
Ha a reakciónkból hiányzik a tudatosság és automatában működünk azzal egyhelyben topogunk. A fejlődéshez ki kell lépnünk a komfortzónánkból. Amikor tudatosan választunk mást amint amit eddig és ezzel kapcsolatban az agyunk feszültséggel jelez, ezzel a fejlődés útján járunk. A stresszt, ami a változással jár érzékeljük, de azt csináljuk, amit szeretnénk.

Pihenjünk eleget

Az elegendő pihenés elengedhetetlenül fontos a testünknek és a lelkünknek egyaránt. A változások és a velük járó feszültség nem negatív, de elfáraszt fizikailag és érzelmileg egyaránt, azért adjunk időt a regenerálódásra is. Fáradtan, nyűgösen nem lehet higgadt és rugalmas döntéseket meghozni, ehhez nyugodt alvás és kellemes ébredés kell.

Minél inkább elébe megyünk a feladatoknak annál reziliensebbé válhatunk és az élet bármilyen viharában képesek leszünk majd helytállni. Erősebbek leszünk és elégedettebbek lehetünk magunkkal, testileg és lelkileg egyaránt a munkában és a magánéletben is.