+36-20-662-4569 christina.kulcsar@gmail.com

A szervezetfejlesztés egyes esetekben házon belül is megoldható a megfelelő gondolkodással. Az eredményes belső szervezetfejlesztő képes kívül helyezkedni a megoldandókon és félre tudja a tenni a személyes érzelmeit.

Alkalmazkodás a piaci igényekhez

A piaci igények folyamatosan változnak, amihez alkalmazkodni kell és a megújulással biztosítható a professzionális támogatás. Ez érvényes a szervezetfejlesztés területén dolgozó szakemberekre is. Az igényeket követve az ő szerepük is folyamatosan változik. Az eddigiekben, a központban az előre tervezés és a külső partnerek bevonása volt mostanra inkább belső tanácsadóként van rájuk szükség.

Pontos igényfelmérés az eredmény érdekében

Amikor egy vezető tréninget kér, a csapatának akkor először felmérik, ténylegesen mire is van szükség, milyen elvárások húzódnak meg a háttérben. A kérés mögötti valódi igények kielégítése hozhatja meg csak a kívánt eredményt. Ehhez a vezetővel partneri, bizalmi viszonyt kell kialakítani. Ha őszintén megosztja a szervezetfejlesztővel: mire keres pontosan megoldást? Mi a célja? Mi az, ami nem működik vagy szeretnénk, ha sokkal jobban működne?

Személyre szabott szervezetfejlesztési megoldás

Az ezekre a kérdésekre adott őszinte válaszok ismeretében lehet a megoldás kellőképpen igényre szabott. Már csak biztosítani kell hozzá a házon belüli és a külső erőforrásokat. Ha jelenlegi álló HR csapatban rendelkezésre áll az a fejlesztői készség és tapasztalat, amelyek lehetővé teszik tréningek tartását, képesek workshopot facilitálni és segíteni a munkatársakat, akkor házon belül is megszülethet a megoldás. Ehhez elkötelezett és folyamatos szakmai önfejlesztésre van szükség. Vannak esetek, amikor külső partner bevonására van szükség még akkor is, ha az idő és költségigényesebb.

Külső szervezetfejlesztő szakember bevonására van szükség

Ez a helyzet, amikor a házon belül kevés a szaktudás és a tapasztalat, tehát nincs olyan kompetens szakember, aki el tudná végezni a feladatot

  • Amikor a belső szervezetfejlesztő személyesen érintett  -például a megoldandó konfliktus egyik szereplője. Emiatt kárt szenvedhet az objektivitása amivel befolyásolhatja a folyamatot.
  • Külső partner bevonása javasolt nagyobb lélegzetvételű szervezetfejlesztési feladatok esetén, mert a belső munkatársra résztvevőként van szükség és nem kívülállóként.
  • Ha a fejlesztő kollega maga is tagja a csapatnak és teamcoaching igény merül fel szintén külsős szervezetfejlesztő szakember bevonása javasolt.
  • A külső szakember szava gyakran jobban meghallgatásra talál, mint akit már ismer a közösség és emiatt hatékonyabb és eredményesebb, mint a belsős csapattag. Ebben az esetben a személyes csapaton belüli kapcsolatok sem jutnak szerephez.

A belső tanácsadói szerep sikeres betöltéséhez nagyfokú önismeretre van szükség. E-nélkül elbillenhet az egyensúly a személyes belső motivációk irányába és a szervezet szükségletei kielégítetlenek maradhatnak így a cél, hogy a legtöbbet profitáljon, belőle az egész csapat, nem valósulhat meg maradéktalanul.