+36-20-662-4569 christina.kulcsar@gmail.com

A munkavállalói pszichológiai biztonság nélkülözhetetlen eleme a szervezetfejlesztésnek. Ennek hiányában ugyanis nem számíthatunk nagy eredményekre, ha változást szeretnénk elérni a szervezetben.

Számít a véleményünk

Elsőre hihetetlennek hangzik, hogy lehet olyan csapatban is dolgozni, ahol megkérdezik a véleményünket, sőt elvárás, hogy mindenki vállalja fel őszintén a véleményét. Ha hibázunk akkor a retorziótól való félelem nélkül szabad beszélni, mert a környezetünk támogat a jobb megoldás felé vezető úton. Üdítő érzés megtapasztalni az érzést, egy olyan csapatban dolgozni, ahol az eltérő vélemények nem parázs vitába torkollanak, hanem egy minden résztvevő érdekeit figyelembe vevő, az előre haladást elősegítő megoldás születik. A tagok tiszteletben tartják egymás másságát és a különböző véleményét is. Ez a légkör, a környezet maga a munkavállalói pszichológiai biztonság, amelynek megléte estén a dolgozók biztonságban érzik magukat, vállalva sebezhetőségüket el merik mondani az eltérő véleményüket is. Megosztják a csapattal aggályaikat, kérdéseiket vagy ötleteiket vállalva, az esetleges el nem fogadást is.

A pszichológiai biztonság a sikeres csapat titka

A pszichológiai biztonság a sikeres és hatékonyan működő csapatok egyik titka. Olyan környezetben tudunk önmagunk lenni és merjük vállalni a véleményünket, ahol tudjuk, hogy nem támadás lesz a reakció, ahol akkor is meghallgatnak, ha nem értenek velünk egyet mindenben. Ha ez működik egy munkahelyi csapat tagjai között az óriási energiákat tud mozgósítani a munka előrehaladása érdekében, hiszen az nem fecsérlődik el az apró-cseprő nézeteltérésekre.

Azon a munkahelyen, ahol alacsony a pszichológiai biztonság, ott rengeteg a munkahelyi konfliktus. A felszínen lehet, hogy senki sem kritizálja a főnöket vagy a többieket hangosan, de a mélyben forrnak az indulatok és mérgező a munkahelyi légkör. Mindeközben a csapat tagjai folytonosan rettegnek a negatív következményektől és emiatt túl kevés a kommunikáció. Kevés a közös érték is a vezetői és a munkavállalói fókusz is a problémák megoldásán van, ami elveszi a lehetőséget és az energiát a valódi fejlődés lehetőségétől. A csapat hatékonysága jelentősen alacsonyabb, mint amire képesek lennének a tagjai, mert a negatív légkör kitárgyalásával és megoldásával foglalkoznak. „Üss vagy fuss!” üzemmódban működnek, az érzelmeiket visszaszorítják, mindent csak agyból próbálnak megoldani. A folyamatos stressz hatására szűkül a fizikai és mentális látókörünk, ami akadályozza a hatékony és kreatív munkavégzést.

A dolgozók jó közérzete a bevételekben is megmutatkozik

Ha a szervezet egészében elérjük, a pszichológiai biztonság kialakulását akkor a munkahelyi légkörre a bizalom, a kíváncsiság, nyitottság és magabiztosság lesz jellemző. Felszínre kerülhetnek a pozitív érzelmek, ami elősegíti a csapat kreativitásának folyamatos fejlődést, amelynek a talaján új ötletek és a megoldások születhetnek a munkában. A munkavállalóknak nem kell színlelniük, hogy jól érzik magukat a munkahelyi légkörben és nem kell arra figyelniük, hogy megfeleljenek a vélt vagy valós elvárásoknak. Ez nagyon fontos lehet abban az esetben is amikor a konkurencia megkeresi a munkavállalót egy a jelenleginél nagyobb fizetési ajánlattal. Ha jól érzi magát, meghallgatják a véleményé és élvezi a munkáját, mert megkapja az elismerést és számít a véleménye, nagy eséllyel marad.

A biztonságos, támogató légkör a mindennapi munkavégzésben segít kialakítani a dolgozókban az értelem és érzelem egészséges egyensúlyát. Ennek egyenes következménye egy kreatív, hatékony, eredményes, rugalmas, elkötelezett és együttműködő csapat, remek probléma megoldási képességgel. Mindez hosszú távon a cég bevételeinek gyarapodásában is megnyilvánul.