+36-20-662-4569 christina.kulcsar@gmail.com

A kritikára nem szokás úgy tekinteni, mint egy fejleszthető készségre, pedig egyáltalán nem mindegy milyen módon tálaljuk a negatív véleményünket. A legtöbben bár ismerik az építő kritika fogalmát, a gyakorlatban mégsem tudják helyesen alkalmazni. A hétköznapokban rendszeresen találkozunk hiányos szolgáltatásokkal, munkatársainknál alul teljesítéssel, illetve olyan helyzetekkel, ami kívánni valót hagy maga után.

A hibás kritika csak ront a helyzeten

A hibásan gyakorolt kritika többnyire ront a helyzeten, amit javítani készülünk. A munkavállalókat megkérdezve a legtöbb panasz, a helytelenül gyakorolt kritika miatt történt a vezetőkkel szemben. Csak a megfelelő visszajelzés épít az ártó kritika csak tovább rontja a helyzetet. Sokan, anélkül, hogy tudatosak lennének rá, a saját törött önbizalmukat próbálják foltozgatni a mások lekicsinylésével. Ha mi magunk tennénk ilyet, vegyük észre és változtassunk a viselkedésünkön. Kérhetünk segítséget is ebben vezetői tanácsadáson való részvétel keretében.

  • Ha jók a kapcsolataink, az a visszajelzésekből is könnyen kiderül: a másik fél szívesebben meghallgatja a véleményünket.
  • A nehéz helyzeteket a lehető leghamarabb oldjuk meg, ha lehetséges. Ha félünk felvállalni a konfliktust, előfordulhat, hogy addig várunk míg a helyzet elviselhetetlenné válik és akkor már csak robbanni tudunk. Addig lépjünk közbe amíg a helyzet és a reakciónk kontrollálható.
  • Bánjunk úgy másokkal, ahogyan szeretnénk, hogy velünk bánjanak. Ha mi halkan és tisztelettel beszélünk másokkal, akkor jó eséllyel a másik féltől is ezt kapjuk vissza. Ha a hibáit kisebb korrigálható esetként kezeljük, akkor esélyt adunk rá neki, hogy hogy ő is hasonlóan kezelhesse és arra is hogy mindent megtegyen, hogy valóban tegyen a helyrehozataláért.
  • Kerüljük a megszégyenítést, a beszélgetést négyszemközt folytassuk le. Ne tegyünk vagy mondjunk semmi olyat a mi a másik fél tekintélyét rombolhatja mások előtt.
  • A beszélgetés része legyen az őszinte értékelés, amivel nyitottabbá tehetjük a másik felet. Kerüljük a hamis bókokat, ami nem hihető, sőt sértő is lehet.
  • Ügyeljünk rá, hogy nyelvhasználatunk személytelen maradjon. A megoldani valóra összpontosítsunk a személy helyett. Legyünk tapintatosak, kerüljük a másik fél címkézését, megbélyegzését.
  • Ne azt mondjuk el mit ne csináljon, tegyünk javaslatot a következő lépésre. Kérjük, ne utasítsuk az együttműködésre.
  • A beszélgetés lezárása is barátságos hangvételű legyen.

A leírtakról több információt szerezhetünk konfliktus kezelés tréning keretei között.