+36-20-662-4569 christina.kulcsar@gmail.com

Egy cégvezető nem nélkülözhet néhány olyan vállalkozói képeséget amely megléte nélkül lehetetlen sikeres vállalkozást építeni. Ezek nem feltétlenül velünk született képességek szerencsére a legtöbbjük megtanulható illetve fejleszthető.

Az egyik legfontosabb a sikeres vállalkozás elindításához és működtetéséhez a nagyfokú önbizalom és a sikerbe vetett hit. Az az egészséges önbizalom támogató, amelyet az éveken át kitartóan végzett munka vértez fel minket. A tiszavirág életű lelkesedés nem elegendő a túlzott önbizalommal pedig nehéz lesz együttműködő partnereket találni az üzlet működtetéséhez.

A sikerhez szükséges képességek

Kezdeményezőkészség: enélkül már elindulni sem lehet, hiszen már a vállalkozás kezdeti lépéseikor is komoly döntéseket kell meghozni. A biztosat fel kell adni a bizonytalanért, hiszen nem lehet biztosan tudni valóban sikeres lesz-e az induló üzlet.

Bizonytalanság és kudarctűrő képesség: Ha mindent jól csinál a vállalkozó, ha elhagyja a szerencséje vagy valamilyen rajta kívül álló ok miatt megbukhat, és nagyon sokat veszíthet. Az igazán elszántakkal ez többször is előfordulhat és a reziliens vezető, mint a keljfeljancsi újra és újra feláll. A jó hír, hogy ez a tulajdonság fejleszthető akár reziliencia trénin keretében is.

Kockázatvállalás: a bizonytalanság elviselése mellett a kockázatvállalási képesség is fontos. Aki mer, az nyerhet! A mindig a biztonsági övezetben lavírozó vezető soha nem tud átütő sikert elérni. Nyilván ez nem esztelen és indokolatlan kockázat vállalást jelenti, hanem átgondolt higgadt felelősségteljes döntést.

Kreativitás: A leleményesség, amit akár józan paraszti észnek is szokás nevezni némi kreativitással fűszerezve nagy előnye lehet a vállalkozónak. Ezt remekül hasznosíthatja a nehéz helyzetekben és a konkurenciával szemben is lépéselőnyt jelenthet a másként gondolkodás.

Önbizalom: A magabiztos fellépés félsiker. Aki jól el tudja adni önmagát és a termékét vagy szolgáltatását is jól fogja tudni értékesíteni. Ki bízzon a minőségben, ha még az sem teszi, aki értékesíteni kívánja? Az ügyfelek és a kollegák is rögtön kiszúrják, ha mi magunk is bizonytalanok vagyunk, kevés az önismeretünk és az önbizalmunk és így már nem tudunk hitelesek, lenni. Azt a benyomást kelthetjük, hogy kevés a tudásunk és/vagy a tapasztalatunk esetleg nem bízunk a termék illetve szolgáltatás minőségében. Ezek így együtt biztos bukás.

Rendíthetetlen optimizmus: a jó vezető alapvetően derűlátó. Nem nyavalyog, a problémáknak nem kívül keresi a felelősét, hanem a megoldás irányát kutatja. Értékeli és felismeri az előnyöket és a fejlődésre összpontosít. Az alkalmazottak közül ki is venne komolyan egy folyton nyafogó főnököt? Csakis egy lendületes, ambiciózus és pozitivan gondolkodó főnök tudja motiválni a beosztottakat arra, hogy teljes erőbedobással dolgozzanak.

Extrovertáltság: A fejlődést választó vállalkozó minden alkalmat megragad arra, hogy új kapcsolatokat építsen. Szakmai rendezvényeken, fogadásokon vesz részt, a kiemelet ügyfelekekkel rendszeresen kapcsolatot ápol. Mindez nyilván könnyebben megy egy extrovertált személyiségű vezetőnek, mint egy introvertáltnak.

Elsajátítható szakmai képességek

Vezetői képességek: döntéshozatal, a feladatok kiosztása, csapatban dolgozni, problémákat megoldani, emberekkel bánni, együttműködni.

Marketing képességek: a piac ismerete, a termékek és szolgáltatások kiváló ismerete, célcsoportok és motivációk ismerete, széles látókör, marketing eszközök ismeret és használata, informatikai ismeretek, kreativitás, kapcsolatépítés, új partnerek felkutatása.

Pénzügyi képességek: pénzügyi ismeretek, matematika, szabályozási háttér ismerete, pénzügyi tervezés, ügyletek bonyolítása, finanszírozás biztosítása.

Működési, technikai képességek: magas szintű szakmai ismeretek, adminisztráció, logisztikai ismeretek, humán erőforrás szervezés, ingatlan üzemeltetés, műszaki ismeretetek, beszerzések lebonyolítása.

Ezek tanulható, fejleszthető képességek, elsajátíthatók a megfelelő oktatási intézményekben. Az alapokat a leendő vezető megtanulhatja az iskolapadban és ezek a kompetenciák  folyamatosan bővülhetnek amunkahelyi rutin során. Nem véletlen, amikor egy vezetői állás meghirdetésénél bizonyos mennyiségű munkatapasztalat az elvárás.