+36-20-662-4569 christina.kulcsar@gmail.com

Az álláskeresés és karrierfejlesztés folyamatosan változik. A munkaerőpiac képlékeny, változnak az igények és az elvárások munkavállalói és munkáltatói oldalról is. Ahhoz, hogy a sok változás közepette megőrizzük a stabilitásunkat fontos az önismeret.

Miért fontos az önismeret?

Hogyan fejleszthetjük az önismeretünket és mit is jelent pontosan.  Ha ismerem magam akkor tudom hogyan működöm, melyek a gyengeségeim és az erősségeim. Ismerem az értékeimet és az igényeimet, stabil értékrendem van. Tudom magam motiválni, megvan a saját véleményem a világról és ezt megfelelően tudom kommunikálni. Ismerem a saját igényeimet és a korlátjaimat.
Az önismeret segít abban, hogy nekünk való állást találjunk. Ha nem vagyunk tisztában önmagunkkal, a képességeinkkel akkor a munkahelyválasztásunkból hiányozni fog a tudatosság, amelynek elégedetlenség lesz a vége. Frusztráltak leszünk, boldogtalanok és elégedetlenek leszünk a munka környezetünkkel, a fizetésünkkel és akár a munkatársainkkal is.

Tudnunk kell mit várhatunk magunktól

Nem lehet jó munkahelye annak, aki nincs tisztában azzal mit vár el egy munkától, mi az, amitől jól érzi magát és mi az, ami irritálja. Az elégedettségünk kulcsa, ismerni a saját igényeinket. Valóban eredményesek csak abban amunkában lehetünk, amelyhez nem csupán a képességeink vannak meg, de szeretjük csinálni és érdekesnek találjuk.
Ha érdekel minket az önismeret már megtettük az első lépést és látni fogjuk minél mélyebbre tekintünk a témában annál inkább látszik mennyire összetett ez a téma. Az önismeretünk mélyítésének első és legfontosabb kérdése, hogy megértsük mitől érezzük magunkat sikeresnek és elégedettnek.
Az értelmesen megélt élet mély önismereten alapul. Ez a folyamat soha nem ér véget, az életünk végéig tart. Minél mélyebben ismerjük meg magunkat és ezt felvállalva hozunk meg döntéseket, annál elégedettebbek leszünk az életünkkel. Ekkor érezhetjük azt, hogy a kezünkben van az irányítás és nem csupán sodródunk az árral.

 Az önismeret fejlesztésnek több módja van

Nincs egyetlen, mindenki számára működő recept, ami megmondja hogyan tudhatunk meg minél többet önmagunkról, de van számos eszköz, ami segít a fejlődésben. Például kezdetnek olvassunk ezzel kapcsolatos szakirodalmat, járjunk szakember által tartott előadásokra. Beszélgessünk olyanokkal, akik pár lépéssel előttünk járnak az önismereti munkában. Ezek mindegyike minimális energia befektetéssel jár. Részt vehetünk önismereti tréningen is amelyet pszichológus szakember tart és ahol személyre szóló eszközöket is kaphatunk az önismerti munkához.

Azt válasszuk, ami nekünk működik

Azt tapasztalati úton fogjuk tudni eldönteni a számunkra melyik nyújtja a többet, ha egyedül, önállóan foglalkozunk a témával, vagy a csoportos foglalkozás nyújt többet.
Mindenki számára hasznos lehet az önreflexiós naplóírás, amelyben az örömteli helyzeteket és a konfliktusokat egyaránt papírra lehet vetni, leírva az érzéseinket, gondolatainkat, a helyzetre adott reakciónkat. Ennek a haladó szintje, ha egyes szám harmadik személyben írjuk le mintha egy filmen néznénk saját magunkat. Mit veszek észre és mások hogyan vélekednek a helyzetről.

Önismereti tréning

Választhatjuk a pszichológus vagy coach szakemberrel való közös munkát is, vagy csatlakozhatunk önismereti csoporthoz is. Az önismeret fejlesztésnek ezek már nagyobb elköteleződést és több anyagi és időbeli ráfordítást igénylő módjai.  Az eddig felsoroltak és az önismereti tréningen való részvétel akkor nyújtanak hatékony segítséget, ha konkrét célt tűztünk ki. Például növelni szeretnénk az önbizalmunkat. asszertívabbá szeretnénk válni vagy a kommunikációnkat szeretnénk fejleszteni.
Az önismeretünket az életünk minden területén kamatoztathatjuk így ez alól az álláskeresés, karrierépítés sem kivétel.

A témával kapcsolatosan feltehetjük magunknak az alábbi kérdéseket:

  • Mi az, amit élvezettel csinálunk?
  • Melyek az erősségeink?
  • Eddigi eredményeink, végzettségeink, projektjeink?
  • Mely területek érdekelnek miket?
  • Melyek a legjellemzőbb személyiségjegyeink?
  • Mi a fontos a számunkra?
  • Milyen munkakörnyezet jelent inspirációt?
  • Milyen értékek mentén éljük az életünket?

Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása segít átgondolni milyen jellegű munka lenne a számunkra ideális. Milyen pozícióban tudnánk igazán érvényesülni, kamatoztatni a tehetségünket.