+36-20-662-4569 christina.kulcsar@gmail.com

A csapatszellem útjában számos akadály tornyosulhat

Ezek az alábbiak lehetnek:

  • A csapat tagok eredményességében nem tükröződik a csapat célja
  • A csapat tagjai között hiányzik az összhang
  • Nem tudják összehangolni a véleményüket és azt hogyan kellene az együttműködést megvalósítani a gyakorlatban
  • A csapattagok figyelmen kívül hagyják a megbeszélések során hozott döntéseket és nem az alapján végzik a feladatokat
  • A tagok közötti bizalom ingatag vagy hiányzik
  • A konfliktusok a szőnyeg alá vannak seperve
  • A különbözőkultúrákból adódó különbségek visszahúzó erőként jelennek meg

Az adott csapatra tervezett tréningek megoldást nyújtanak a nehézségek leküzdésében, ennek következtében a csapat ki tud mozdulni az elakadásból.

Válságos időkben a tagadás nem segít. Az üzleti eredményeket jelentősen befolyásolja a munkahelyi légkör. A vezető feladata a pozitív energiák mozgósítása. Hitelesség és optimizmus az emberi kapcsolatokra építve meghozza a kívánt eredményt.

A vezető személye, hitelessége, korrektsége mintaként szolgál a csapat számára. Ha a vezető bizonytalan, az átragadhat a munkatársakra ezzel teljesítmény csökkenést és a munkahelyi hangulat romlását okozva. A vezető optimizmusa magával sodorja a kollegákat és a csapat minden tagját nagyobb teljesítményre sarkallja. A vezetőképzésen számos eszköz elsajátítható a vezetői attitűd javítására.

Hitelesség

A minden valódi alapot nélkülöző örömködés, túlzó pozitív hozzáállás nem célravezető. Bizonytalan időkben mindenkinek szüksége van a megerősítésre, fogódzókra, amelyekbe kapaszkodhatnak. A vezető, aki mindent csak ígérget és stabilitást vagy akár fejlődést ígér röviddel azután pedig leépítéseket kezdeményez elveszíti hitelességét. Ez azzal a súlyos következménnyel járhat, hogy a frontemberek is távozni fognak a cégből a konkurencia sorait erősítve a továbbiakban.

A hitelesség minden vezetői szintet érinti, nem csak a felsővezetőket. Felgyorsíthatja a rendszer szétesését, ha a középvezetők állásinterjúkra járnak. Nagy megterhelés a cég számára, ha a vezető leépítésre kényszerül. Tanácsos egyszerre végrehajtani, bármennyire is fájó. A több szakaszban végzett leépítés többször fáj, mélyíti a bizonytalanságot, rombolja a csapat hangulatát és a munkakedvre, hatékonyságra is lelombozó hatású.

A vezető feladata a csapattagok bátorítása

Vannak cégek ahol nehezített piaci helyzetben közelibb kapcsolatot kezdeményez a vezetőség a dolgozókkal, közös reggelikkel vagy munka utáni kötetlen beszélgetések keretében. A vezető feladata az új lehetőségekre való rávilágítás, új stratégiák kialakítása, a dolgozók bátorítása. Hatékony lehet a szokásosnál gyakoribb meating tartása, válságkezelő együtt gondolkodás ahol új ötletek születhetnek a megoldáshoz vezető úton. Ez lehetőséget kínál a dolgozók számára, hogy hatékonyabbnak érezhessék magukat és megcsillanthassák a kreativitásukat. A változásokhoz a vezetői gondolkodás megváltoztatása is hozzátartozik.

A csapatszellem fejlesztéséhez válságban nem elegendőek a hagyományos eszközök. A szimulációs tréningekre nincs forrás, de valójában nem kell művi helyzeteket produkálni, a valós helyzetek megoldása elég feladatot ad. A csapatépítő tréningek gyakran mesterségesen keltett stresszre alapoznak. Váláság idején ezek nem sokat segítenének. Ilyenkor a csapatnak biztatásra, bátorításra és az összefogás támogatására van szüksége. Az aktuális helyzetet a helyén kezelő vezető ezt meg is tudja adni a csapatának. A növekvő stressz által kiváltott konfliktusok kezelése is a bölcs vezetőre hárul.