+36-20-662-4569 christina.kulcsar@gmail.com

Ma már elvárás a hatékony kommunikáció és alkalmazkodási képességünkön is csiszolnunk kell. A kérdés az hogyan tegyük ezt és hogyan motiváljunk erre másokat is. A jelenlegi üzleti környezetben tennünk kell érte, hogy folyamatosan fejlesszük a kommunikációs, a kapcsolatteremtő képességünket és a konfliktus kezelési képességünket. Megőrizzük a kíváncsiságunkat, nyitottságunkat és az érvényesülésre való törekvéseinket.

Kapcsolatépítés

A kapcsolatépítés a mindennapjaink fontos része. Tulajdonképpen minden szervezeti siker közvetlenül vagy közvetetten a dolgozók közös, összehangolt munkájának eredménye. A kiegyensúlyozott kapcsolatok alapja a bizalom és az érzelmi kötődés. Ez még értékesebbé válik, ha tisztelettel párosul. Ehhez az egymás megértése és a szükségletek kölcsönös kielégítésére való törekvés szükséges. A kiegyensúlyozott munkakapcsolatok örömteli együttműködést jelentenek és eredményes közös munkához vezetnek.

Az asszertív viselkedéssel mindez könnyen elérhető. Az asszertivitás azt jelenti, hogy úgy érvényesítjük a saját akaratunkat, hogy közben figyelembe vesszük a másik fél nézőpontjait is. Úgy mondjuk el a másik félnek az övétől eltérő véleményünket, hogy közben nem kényszerítjük védekezésre. Ez van, aki számára könnyen megy, akinek pedig van még fejlődni valója e területen asszertivitás tréningen megteheti.

Nyitottság

Amikor nyitottak vagyunk lehetőséget kapunk rá, hogy feltérképezzük a lehetőségeinket. Ha mindig csak a múltbéli minták alapján hozzuk meg a döntéseinket (így kell ezt csinálni) akkor a fejlődés lehetőségét és a jobb eredmények elérésének lehetőségét is elveszíthetjük.
A vezetők számára az egyik legnagyobb kihívást jelentő feladat motiválni, az új dolgok irányt nyitottá tenni a munkatársakat. A változások sokakban félelmet keltenek ezért több támogatást igényelhetnek.

Az érvényesülésre való törekvés

Az érvényesülésre való törekvés alatt azt értjük, hogy a személy hajlandó tenni a teljesítménye javulásáért. Bizonyos személyiségtípusok estén ez alapértelmezett, de bárki motiválható erre. A hatékonyság az ambícióink terén azt jelenti, hogy nyitottak vagyunk az új ötletekre és hajlandóak vagyunk tenni a megvalósításukért is. Az utunkon belefuthatunk olyan emberekbe, akik megítélnek majd, sőt akár kisebbé is próbálnak tenni a lelkesedésünk miatt. Az ambiciózus embert nem állítja meg senki és semmi. Egy céltudatos, motivált munkatárs nagy értéket képviselhet a vezető számára. A vezető képességén áll, miként ismeri el a munkavállaló sikerességét.

Kommunikáció

A legfontosabb készségek egyike. A valódi kommunikáció akkor történik amikor a vezető megtanulja, hogy egy bizonyos információt olyan hatékony formában adja át, hogy akinek szól be is tudja fogadni. Esetenként ez figyelmet jelent és azt, hogy a másik fél nézőpontjába mi magunk is bele tudunk helyezkedni. Ha a vezető jó kapcsolatot ápol a munkatársaival és a kivívta a tiszteletüket is, emellett érdeklődik irántuk és támogatja őket a céljaik elérésében akkor az alkalmazottak könnyebben elfogadják a változásokat. Az információ áramlás korlátozása lerombolja vagy már felépülni sem hagyja a bizalmi légkört. Az asszertív kommunikáció az a csodaszer, amely megoldásokhoz és kellemes munkahelyi légkörhöz vezet.

Konfliktuskezelés

Az az egyik legnehezebb téma napjainkban, a gazdasági kihívások közepette egyre gyakrabban felbukkan a konfliktuskezelés szükségessége. A feszültségek egyik oka a bizonytalanság, ahogyan a munkavállalók reagálnak az esetleges elbocsájtásokra. Azok a munkatársak lehetnek hosszú távon sikeresebbek és tudják megőrizni a pozíciójukat, akik megfelelő konfliktuskezelési készségekkel rendelkeznek, amelyet akár konfliktuskezelés trénigen is megszerezhetnek. A kérdést már csak azért is nem szabad figyelmen kívül hagyni, mert az elmérgesedő konfliktusok rombolják a csapatszellemet és a hatékonyság rovására mennek. A hangos reakciók és a passzív-agresszív megnyilvánulások egyaránt rombolóak.

Egy gondolatébresztő környezetben minden érintett nyitottabbá válik a kapcsolatteremtésre, kapcsolatápolásra, képes lesz a másik fél nézőpontjainak türelmes meghallgatására, ami a szervezet fejlődése szempontjából kiemelkedő jelentőségű.