+36-20-662-4569 christina.kulcsar@gmail.com

A tetteink beszédesebbek a szavainknál és a mosolyunk ezt mondja: kedvellek, örülök, hogy látlak. Ezt a kutyák ösztönösen jól csinálják. Ha csupán a szemetet visszük ki és visszajövünk a lakásba akkor is majdnem kiugranak a bőrükből annyira örülnek nekünk. Ezzel minket is jókedvre derítenek és mi is örülünk nekik. A kisgyerekek mosolya is hasonló reakciót vált ki.

A jó kommunikáció tanulható

A mosolygásra képes emberek könnyebben boldogulnak az életben, hatékonyabban képesek eladni bármit, hatékonyabban tanítanak és boldogabb gyermekeket nevelnek. A mosoly minden esetben nagyobbat teremt, mint a rosszalló tekintet. Bátorítással a gyermekeinknél vagy a kutyáknál is jobb eredményeket érhetünk el, mint a zsörtöléssel. A mosolygást szokásunkká tenni könnyű és kommunikációs tréningen való részvételt sem igényel.

A mosoly ereje

A mosoly ereje még akkor nagyon nagy amikor nem látható, például amikor telefonálunk. Bármilyen feladatot végzünk, ha jókedvűen tesszük mindig jobb eredményt érhetünk el. Az örömmel végzett munkában mindig sikeresebbek lehetünk mintha kényszerből, muszájból dolgozunk. A tanulság: legyünk mindig jókedvűek, ezzel másokat is jókedvre derítünk és minden gördülékenyebben fog menni.

Amikor megajándékozzuk a mosolyunkkal a környezetünket olyan mintha a nap sütne be az ablakon, minden bizonnyal visszamosolyognak ránk akár a munkahelyünkön akár a boltban bevásárlás közben tesszük ezt. Ha mindezt még megfűszerezzük némi dicsérettel és elismeréssel bírálatok helyett és belehelyezkedünk a beszélgetőpartnerünk gondolatmenetébe, ahelyett, hogy a sajátunkat próbálnánk rátolni, varázslatos változásokat tapasztalhatunk a kapcsolatainkban. Ezzel az asszertív hozzáállással boldogabbak leszünk, több öröm ér majd és több barátunk lesz és tulajdonképpen ezek a dolgok számítanak.

Válasszuk a jókedvet

Tegyünk úgy mintha már boldogok lennénk és akkor ez be is következik. Látszólag a cselekedeteink az érzelmeinket követik, pedig ez a kettő együtt halad. Ha szabályozzuk a cselekedeteinket ezzel hatással vagyunk az érzelmeinkre is. Ha nem vagyunk jókedvűek akkor akarjunk azok lenni és beszéljünk úgy mintha azok lennénk, így azzá válhatunk.
A boldogság nem csupán a külső körülményeken múlik, jelentősen befolyásolják a belsők is. Nem az a tény tesz boldoggá vagy boldogtalanná, hogy kik vagyunk, milyen vagyonnal rendelkezünk, hol vagyunk és mit teszünk, csakis az, hogy mit gondolunk minderről.

Minden a megítélésen múlik

Két hasonló vagyoni helyzetű ember lehet ugyanazon a helyen és ugyanazt a tevékenységet végezve az egyik szerencsétlen a másik pedig boldog és elégedett. Mindez csupán azon múlik ők maguk hogyan gondolkodnak saját magukról és a helyzetről, amelyben vannak. A különbség a dolgok eltérő megítélésén múlik.

Shakespeare szerint „nincs a világon se jó, se rossz: gondolkozás teszi azzá”.

A régi kínai bölcsesség szerint „Ha valaki nem tud mosolyogni, ne nyisson üzletet.” A vasóságtartalmát senki sem kérdőjelezi meg. Mindannyiunk számára nagyon fontos, hogy amikor vásárolunk hogyan bánnak velünk. A kedvesség és az udvarias kiszolgálás bármilyen üzletről is legyen szó alap kell, hogy legyen. A mosoly a jóakarat kifejezője és ragyogtatja azt is, aki mosolyog és a fényből jut annak is akire mosolyognak. Olyan, mint amikor a felhőkön áttörnek az aranyszínű napsugarak és mindenkit jókedvre derítenek, akit megsimogatnak.