+36-20-662-4569 christina.kulcsar@gmail.com

Vezetőként komoly feladat elismerni, hogy nem vagyunk tévedhetetlenek és mi magunk is követünk el hibákat. Ha elismerjük a hibáinkat ezzel a cseppet sem könnyű lépéssel, sokat tehetünk a pozitív megítélésünk érdekében. Azzal, hogy világossá tesszük a csapatunk számára, hogy mi is elszámoltathatók vagyunk bizalmat ébresztünk a munkatársainkban. Tanulhatunk a hibáinkból és példát mutatunk erre a többiek számára is.

A hibát beismerni nem könnyű

Az egyik legnehezebb helyzet, ha olyan ember számára kell elismerni a hibáinkat, akinek az ártalmára voltak. Ezt a nehézséget úgy kezelhetjük a legkönnyebben, ha elsőként vállaljuk el a felelősséget és ismerjük el a hibát. Könnyebb nyitottnak lenni a kényelmetlen párbeszédre, ha a másik fél is hajlik a saját része beismerésére, így minden érintett változtathat a viselkedésén a helyzet javítása érdekében.

Az Intézet az Egészségért és az Emberi Potenciálért (Institute for Health and Human Potential) kutatói 35 ezer ember karrierépítésének részleteit elemezték ki. Arra voltak kíváncsiak mi volt az az elem a mely a leginkább támogatta az előrehaladásukat. Az eredmény: az, hogy önként elismerték, követtek el hibákat.

Ahhoz, hogy valódi eredményeket érjünk el a munkában és az életünk más területein is ahhoz ki kell tudnunk mondani a varázsszót: hibáztam. El kell ismernünk a tévedéseinket és teljes felelősséget vállalni minden egyes tettünkért.

A hibáját beismerő ember hitelesebbé válik

„Az olyan ember, akinek mindig igaza van, kevésbé hihető, mint az, aki időről-időre beismeri, hogy tévedett.”
Ari Turunen

A hibáink beismerése a személyes előnyök mellett minden emberi kapcsolatunkra gyógyító hatással lehet. Kollégáinkban, ügyfeleinkben barátainkban és családtagjainkban bizalmat kelt. A hiba és annak beismerése lehetőséget kínál arra, hogy megmutassuk milyen emberek és milyen vezetők vagyunk. Azzal, hogy vezetőként példát mutatunk a hibáink beismerésével, sokkal nagyobb elismerést váltunk ki a munkatársainkból mintha a sikereinket fényesítjük. A képességeinket vezetői tanácsadás keretei között is csiszolhatjuk.

Ha vállaljuk a gyarlóságainkat rögtön emberibbé válunk, emiatt a többiek könnyebben közel kerülnek hozzánk. Úgy érzik jobban megértjük az ő nézőpontjaikat és ebben a nyitott állapotban az övéktől különböző véleményünket is könnyebben befogadják.

A saját tévedésünk beismerésésével a másik félben bizalmat ébresztünk

Vonz ereje még ennek az elvnek, hogy mivel mindannyian követünk el hibákat akkor is mazsolázhatunk közülük, ha a másik félben keletkezett feszültséget szeretnénk vele feloldani. Ha mesélünk a saját tévedéseinkről, ne bírálattal folytassuk, inkább építő jellegű tanácsot adjunk.

Azzal, hogy elismerjük a hibánkat levesszük a reflektorfényt a másik fél hibájáról, ezzel kissé meg tudjuk nyugtatni és elkerülhetjük, hogy védekezésre kényszerüljön.  A szorongás és félelem helyett bizalmat ébresztünk benne saját magunk iránt és elindíthatjuk a megoldás felé vezető úton.