+36-20-662-4569 christina.kulcsar@gmail.com

Vannak magabiztos emberek, akik látszólag kisujjból megoldanak minden kényes helyzetet és úgy tűnik rendelkeznek olyan viselkedési mintával, ami minden élethelyzetben segíti őket. a valóságban nem egyetlen mintáról van szó. Ezeknek az embereknek széles viselkedésrepertoárja van és az adott helyzetet felmérve kiválasztják az ott és akkor leginkább működőt.
A magabiztos emberek asszertíven reagálnak az érzelmileg megterhelő, kényes helyzetekben is. Úgy juttatják érvényre a saját érdekeiket, hogy közben nem sértik a másokét sem.

Nemet mondani

Tudnak nemet mondani, ki tudják jelölni a határaikat és ki tud állni önmagáért. A számára nem vállalható valamiért nem szimpatikus kérésre, lehetőségre képes nemet mondani. Akkor is megteszi ezt, ha a másik fél ennek nem örül. Ha olyan ember hívja egy kellemes programra például vacsorázni nem keres átlátszó kifogásokat, van bátorsága visszautasítani a lehetőséget. Ha a beszélgetés kifulladt vagy elérte a célját, le tudja zárni a beszélgetést anélkül, hogy a partnere lepattintva érezné magát.

A különböző véleményüket kifejezésre tudják juttatni

Egy kapcsolat soha nem attól lesz kiegyensúlyozott és harmonikus, hogy a felek mindig mindenben azonos véleményen vannak. Mindenkinek joga van saját véleményhez, még a főnökével szemben is. A magabiztos emberek ki tudják nyilvánítani a nem egyező véleményüket is anélkül, hogy bárkit is megsértenének.

Meghallgatják a másik fél véleményét

Az elegendő önbizalommal rendelkező ember képes valódi figyelmet ajándékozni a másiknak. A beszélgetés alatt tényleg arra figyel, amit a beszélgetőpartnere mond és nem azt fogalmazgatja magában mit fog mondani, ha a másik fél befejezte a mondandóját. Elfogadja, hogy a másik félnek jóga van az egyet nem értéshez egy az övétől teljesen eltérő nézőponthoz. Be tudja fogadni a kritikát és az elismerést is, valamint, ha ezt indokoltnak látja képes a viselkedését, hozzáállását megváltoztatni. Egy alacsony önértékeléssel bíró ember, ha megdicsérik egy sikeres teljesítményét azt válaszolja: „Lehetett volna ez jobb is.” A magabiztos válasza: „Köszönöm szépen! Örülök, hogy tetszett.”

Nem szégyellnek kérni

A magabiztos ember önértékelése megengedi, hogy elismerje, ha hibázott (saját maga és mások előtt is) és ne keressen mentségeket önmaga számára. Nem szégyell szívességet kérni sem. Ezzel elismeri, hogy ő sem képes mindent megoldani, emellett eléri ezzel, hogy akitől szívességet kér büszkének és értékesnek érezhesse magát.

Kezdeményeznek

Nem okoz gondot a számára, ha egy idegen embert kell megszólítania. Könnyedén el tud indítani egy beszélgetést sokféle témában. Célirányosan kezdeményez. Ha valakivel célja van nem bízza a véletlenre a találkozást és a beszélgetés irányítását is kézbe veszi.

Hatékonyak és gyorsak

Ha a helyzet megkívánja átveszi az irányítást, gyorsan és hatékonyan cselekszik. Minden helyzetben vállalja a felelősséget, következetes és hű az elveihez, akkor is a mikor nem jár érte elismerés.

Kimutatják az érzelmeiket

A magabiztos ember ki tudják fejezni szavakban is a pozitív és a negatív érzelmeit is. A véleményét nem kritikaként fogalmazza meg hanem elmondja hogyan érzi magát az adott helyzetben és mit a javaslata a változtatáshoz. Például, ha egy kocsiban ülve a sofőr túl gyorsan vezet nem azt mondja neki, hogy „Már megint borzalmasan vezetsz!” hanem megfogalmazza mit érez: „Félek ennél a sebességnél. Megtennéd kérlek, hogy lassítasz. Nem gondolja azt, hogy neki mindent tökéletesen kell csinálnia ezért bele mer vágni olyan számára teljesen ismeretlen dolgokba, aminek a kimenetelét nem ismeri.

Hogyan sajátítható el mindez?

Jó alapokat adhatnak a származási családunkból hozott minták. A gyenge pontokat, mint például a nemet mondás képessége vagy az indulatkezelés, érdemes lehet egy biztonságos közegben fejleszteni például kommunikációs tréning keretei között, de asszertivitás, illetve reziliencia tréningen való részvétel is igen hasznos lehet. Éppen úgy ahogyan a testünk izmait sem tudjuk egy-két edzéssel erőssé tenni, itt is hónapok, évek munkája kell az eredményességhez. A magabiztosságot sem szerezhetjük meg néhány óra alatt. Adjunk magunknak elegendő időt és a befektetett munka nem lesz hiába való.