+36-20-662-4569 christina.kulcsar@gmail.com

Az üzleti életben az ellenvetések, illetve kifogások gyakran képeznek érzelmi torlaszokat az értékesítőkben, még azokban is, akik már nagy rutinnal rendelkeznek. Emiatt még a vevő jelöltet ellenszenvesnek is láthatják. Ebben az érzelmileg megterhelt helyzetben elkövethetjük azt a hibát, hogy megsértjük a vevőt, ha csapatban dolgozunk a kollegát.

Legyünk barátságosak és asszertívek

Amikor az ellenvetésekkel foglalkozunk, a kapcsolat az első, a jártasság az emberi kapcsolatokban. Az őszinteség és az empátia alapvetően szükséges ahhoz, hogy a vevőt ne kényszerítsük védekezésre, mert azzal lerombolnánk az eddig felépített munkánkat. Ebben a környezetben az a fontos, hogy tovább építsük a kellemes kapcsolatot a vevőjelölttel. Legyünk barátságosak, és asszertívek, soha ne közöljük vele, ha azt gondoljuk téved. A cél, hogy a másik fél boldogan tegye azt, amit mi javasoltunk neki.

A fő elv, hogy nézzük a dolgokat a másik fél szemszögéből. Ha ezt valamilyen oknál fogva nem tudjuk megtenni emiatt akár az üzlet is kútba eshet. Ha sikerül kideríteni a vevőjelölt igényeit és szükségleteit, valamint az érzelmi motivációit már nagy esélyünk van a pozitív végkimenetelre. A vevő szemszögéből tekintve a dolgokat, amikor ellenvetéseket kezelünk a sikerhez vezető út. Ez nem mindig könnyű dolog, de érdemes vele megpróbálkozni. Nem kell hozzá gondolatolvasónak lennünk, elég, ha figyelünk és nem mulasztunk el kérdezni és valóban figyelni a válaszra.

A szívből jövő lelkesedés

Ha észben tartjuk annak fontosságát, hogy a vevő szemszögéből tekintünk a dolgokra és nem mulasztunk el kérdezni gondosan figyelve a válaszra akkor már majdnem mindent megtettünk a sikerért. Ezen a módon megérthetjük a vevő világát és ha valódi szívből jövő lelkesedéssel tesszük a dolgunkat, azzal szinte garantálható a siker.

Az átlagos képességű kollega, akiben van lelkesedés gyakran túlszárnyalja a kiemelkedő képességű, lelkesedéshiányban szenvedő társát. Számos alkalommal előkerül a kérdés, hogy egyeseknek miért működik minden, amihez csak hozzá kezdenek és minden esetben kiderült, hogy bármihez fognak azt mindig lelkesedéssel telve teszik. Akár még kisebb szakmai tudás mellett is jelentősen nagyobb sikereket érhet el a reziliens személyiség, aki keljfeljancsi módjára feláll a nehézségekből és megállíthatatlanul megy a siker felé vezető úton.
A lelkesedés nem csupán bőséget teremt, de óriási lendületet is az élethez.
A lelkesedés, ami segít valóra váltani az álmainkat és az életünk minden területén szükségünk van rá.