+36-20-662-4569 christina.kulcsar@gmail.com

Lekiabálja a beosztottakat, kőszívű és fogalma sincs róla mi az a csapatmunka? ígérgető, azokat be nem tartó, mindent kontroll alatt akar tartani, egyesekkel kivételezik és kiszámíthatatlan? Ha ezek nagy része vagy mindegyik igaz a főnökünkre a munkahelyen, akkor itt az ideje új állás után nézni, új főnökkel.

Ígérgetés, nyilvános megszégyenítés és folyamatos kontrollálás

A rossz vezető egyik fontos ismertetőjegye az ígérgetés. Ha mindig csak ígérget, és ezek nagyrészt nem tartja be akkor mindegy mit kértünk. Lehet, hogy nagyobb irodát, fizetésemelést vagy érdekesebb feladatokat, de mivel mindez csak ígéret maradt a hitelességét elveszítette előttünk. Ha úgy érezzük túl soká várat magára az ígéretek teljesülése emailben rákérdezhetünk. Így nem térhet ki a válasz alól és több az esélye, hogy előbb vagy utóbb mégis megkapjuk, amit kérünk. Ha valamikor részt vettünk már kommunikációs tréningen nyugodtan használjuk az ott tanultakat.
A mondás szerint csak az hibázhat, aki dolgozik. A feladatok tömkelegében mindenkivel előfordul, hogy elkövet egy-két kisebb nagyobb hibát. Jogos, hogy ezért a főnökünk felelősségre von, ám ha ezt a munkatársaink füle hallatára teszi az már az ő szegénységi bizonyítványa, amivel a saját vezetői alkalmatlanságát bizonyítja.

A bizalamatlan vezető

A bizalmatlan vezető szinte mindig bizonytalan, ezért soha nem tud elég határozott lenni, hogy teret adjon a kollegáknak egy feladat elvégzésében. Ellenőriz minden emailt, telefonhívást és a legapróbb munkafázisokat is. Képtelen rá, hogy megbízzon bárkiben is, de hogyan is lenne képes rá, ha saját magában sem bízik. Egy ilyen vezetővel fullasztó együtt dolgozni. A legjobb, ha vesszük a kalapunkat és tovább állunk. Ha nem merjük magunkat képviselni asszertivitás tréning keretében meg tanulhatjuk magunkat képviselni, a mások véleményének figyelembe vétele mellett.

Szeszélyes, következetlen, a felelősséget a mások nyakába varrja

Nem vagyunk könnyű helyzetben, ha a főnökünk szeszélyes, mint az időjárás. Sohasem lehet tudni ma éppen milyen ing lesz rajta. Kedves lesz és fülig érő mosollyal érkezik majd az irodába vagy ballábbal kelt fel és bármit teszünk, és mondunk, letolás jár érte. Ez a hozzáállás a teremtő munkahelyi légkör halálos ellensége, mert teljesen bizonytalanná teszi a munkatársakat, sohasem tudhatják, éppen milyen kedvében találják a vezetőt.
Nagy baj az is, ha főnökünk következetlen és nem lehet tudni az aktuális feladatok megoldásában részt vesz-e vagy nélküle kell boldogulni a saját erőforrásainkat mozgósítva.

A jó vezető minden tettéért vállalja a felelősséget és beismeri, ha hibázik. Az alkalmatlan vezető tévedhetetlennek gondolja magát és mindent letagad, ami őt bármilyen hibával összefüggésbe hozhatja. A hibáit elismerő vezető rengeteg szimpátiapontot szerez az őszinteségével és a sebezhetőségével, emellett jó példát mutat a munkatársaknak is ezzel őszinte konstruktív munkahelyi légkört teremtve.

Kivételezés és a visszajelzés hiánya

Az alkalmatlan főnöknek vannak kedvencei, akikkel kedves és teljesíti a kéréseiket, másokat észre sem vesz, vagy ha igen akkor csak azért, hogy valamilyen vélt vagy valós hibájukat kiemelje, ha lehet minél nagyobb közönség előtt kiteregetve azt. ezzel bizonyítja a saját kompetenciájának és a vezetői alkalmasságának a hiányát is. Ezzel a viselkedéssel rombolja a csapat kohézióját és gyengíti a teljesítményt, hosszú távon pedig a csapat szétesését okozhatja. Nem lesz együttműködés csak egymás mellett dolgozás.

Nem csapatban gondolkodik

A vacak főnök nem csapatjátékos, nem bízik sem magában sem a kollegáiban, nem ismeri, és nem ismeri el a képességeiket és a teljesítményüket sem. Delegál feladatokat, de egyáltalán nem biztos, hogy a legalkalmasabb munkatársa számára. Mindezekkel nemhogy épülne, a csapata sajnos egyre inkább széthull. Talán segít rajta a vezetői tanácsadáson való részvétel és tud javítani a hozzáállásán.

Nagy baj az is, ha a főnökünk nem dicsér meg minket semmiért, így nem tudhatjuk jól vagy rosszul végezzük a feladatainkat. Ezzel a fejlődésünk útjába is akadályokat gördít, hiszen egy megérdemelt, jókor elhangzó dicséret szárnyakat ad a további munkához. A munkahelyre nem csupán azért járunk, mert kell a fizetés a számláink kifizetéséhez. Nagy szükségünk van az elismerésre is. Az is lehet, hogy a főnök nem azért nem dicsér, mert nem látja az értékeinket, inkább csak saját magának akar tulajdonítani minden dicsőséget és legrosszabb esetben még kisebbít is minket, hogy alázatosan szolgáljuk az ő érdekeit.

Ha a fentiek közül néhány vagy mind igaz a jelenlegi főnökünkre, akkor eljött az idő a munkaerőpiacon való körül nézésre.