+36-20-662-4569 christina.kulcsar@gmail.com

Ha mi megrekedünk egy szinten az a fejlődés gátjává válik, a cégünk, illetve vállalkozásunk nem képes túlfejlődni minket. Ezen önismeret fejlesztéssel tudunk segíteni. A fejlődés kulcsa, hogy megismerjük a saját képességeinket, erősségeinket, gyengeségeinket és tűzzük ki a célt ahová el szeretnénk jutni.
Ha már tudjuk kik vagyunk és merre tartunk, azt is könnyebb meglátni miben kell még fejlődnünk a célunk eléréshez.
Ha boldog emberek és sikeres vállalkozók, illetve vezetők szeretnénk lenni akkor dolgoznunk kell magunkon a cégünkön és a cégünkben is.

A vezető személye az egész szervezetre kihat

A vezetők teljesítménye nagy hatással van a munkavállalókra és a szervezet egészének teljesítményére is. Az eredményességhez tisztában kell lenni a saját működésünkkel és a szervezetre való hatásunkkal egyaránt, hogy szükség esetén módosíthassunk ezen.
A vezető személyisége meghatározza a munkahelyi légkört, a szervezeti kultúrát, a dolgozók értékrendjét sőt a magánéletükre is hatást gyakorol. Mindezek összességében pedig meghatározzák a vállalat eredményességét. Kiemelten fontos, hogy a vezető milyen személyiséggel rendelkezik milyen a szakmaisága, az adott területen való jártassága. Fontos, hogy folyamatosan fejlődjön, képezze magát szakmailag és a személyiségét illetően egyaránt. A jó vezetőnek tisztában kell lenni a szervezetre gyakorolt hatásával, képesnek kell lennie környezetétől kapott visszajelzések fogadására és feldolgozására. Csak megfelelő önismeret, önreflexió birtokában funkcionálhat elég hatékonyan vezetőként. Mindezt hatékonyan fejlesztheti vezetői tréning keretei között is.
Egyes felmérések szerint elterjedőben van az igény a lágyabb, nőies vezetési stílusra, miközben a vezetői kommunikáció még mindig válságos időszakot él meg. Számokban nem kifejezhető a beosztottak elkötelezettségének hiányából eredő a céget ért kár, amikor a dolgozó a szigorúan vett munkaköri leíráson túl nem vállal felelősséget a cég sikerességéért.

Milyen módon fejlesztheti önmagát és motiválhatja munkatársait és a szervezet egészét a jó vezető?

A vezetőknek nem elsősorban a vezetői kompetenciák például döntéshozatali képesség, konfliktuskezelés fejlesztésére kell koncentrálniuk. Ezekre vannak technikák, amelyek elsajátíthatók, de ezek a gyakorlatban csak valódi önismeret mellett működnek. A vezető kérdése önmagához: hogyan hozhat létre olyan szervezeti kultúrát, amelyben a kollegák a lehető legjobb tudásukat teszik belel a munkájukba. Ha ez nem teljesül maradéktalanul, akkor a vezetőnek elsősorban önvizsgálatot kell tartania és a hibák felderítésének mentén elindulhat a fejlődés-fejlesztés. Ha ez csak tüneti kezelés, akkor az eredmény is csupán átmeneti lesz.

Mire figyeljen oda a vezető?

Az igazán sikeres vezető ismérve, hogy rendszeresen önvizsgálatot tart, felülbírálva saját gondolkodás módját, viselkedését. A folyamatos önreflexióval elkerülhetjük a működési sémák berögződését. Ez könnyűszerrel megoldható, ha tudatosan keressük a környezetünk visszajelzéseit, ami valószínűleg azt fogja eredményezni, hogy a előbb utóbb szembe kell nézzen a azokkal a félelmeivel is ami elöl szívesen elrejtőzne.

A cégvezetőnek abban is mintát kell mutatni a kollegáknak, hogy az elvárásaikat, igényeiket, szükségleteiket a nyíltan fel kell vállalniuk a munkahelyükön is és erről kommunikálniuk is kell. Amíg ez gondot okoz a vezető számára, addig a beosztottjaitól sem várhatja ezt el. Egy cégvezetőnél ez még nagyobb hangsúlyt kap, hiszen ő jelöli ki a működési kereteket.  Ha ezt egy vezető nem tudja nyíltan felvállalni, akkor tükröt kell, hogy tartson saját maga számára, vajon elfogadhatónak tartja-e magát akkor is, amikor nyíltan kifejezi az igényeit és elvárásait.