+36-20-662-4569 christina.kulcsar@gmail.com

Napjainkban már nem csupán a nagyvállatok, de a kisebb cégek is kérik vezetői tanácsadó segítségét, felismerve a befektetett energia sokszoros megtérülését. A tanácsadói támogatás segítségével költséghatékony és profitnövelő döntések születhetnek.

Miért előnyös a külső tanácsadó?

Egy külsős tanácsadó külső szemlélőként tekint a megoldandókra, nem érintett a szervezet belső működésében. A kritikákat elfogultság nélkül fogalmazhatja meg személyes érzelmek befolyásoló hatása nélkül, rá nem hatnak a cégen belüli érdekellentétek. A segítségével a cég dolgozói releváns és a fejlődésük szempontjából hasznos visszajelzéseket kaphatnak.

Egy tapasztalt külső tanácsadó számos hasonló gondot megoldott már más hasonló profillal rendelkező cégeknél. Ezeket a tapasztalatokat, megoldásokat mind fel tudja használni az adott helyzet megoldásánál. Sok vezetői tanácsadó egy adott területre specializálódik HR, IT vagy pénzügyi tanácsadók.

A topmenedzserek többsége vezetői szerepe miatt nincs akivel megbeszélje vezetői döntési helyzeteit, pedig néha neki is szüksége lenne iránymutatásra. Egy tanácsadó vezetői bizalmasaként szakértői támogatást nyújthat.

Milyen kérdések megoldásában segíthet a vezetői tanácsadó?

A beosztottakkal kapcsolatos megoldandók a HR tanácsadóhoz tartoznak. A leggyakrabban ennek szükségessége az elégedetlen munkavállalókban, magas fluktuációban és az alacsony teljesítményben nyilvánul meg. A HR tanácsadó megkeresi a gond gyökerét és megoldást ajánl.

Milyen tréningre van szükség?

A vezetők szeretnék tovább képezni a dolgozóikat, mert hallanak róla, hogy ez szükséges, és hogy mások is alkalmazzák.  Azt azonban nem tudják eldönteni milyen jellegű tréning lenne-a legalkalmasabb az adott munkatársi gárda számára. Ebben az esetben a tanácsadó segít felállítani a diagnózist és a megvalósításban is segédséget nyújt.

Problémás munkavállaló kezelése

Akadnak olyan vezetők, akik általában jól kijönnek a beosztottjaikkal, de akad közülük, akivel nem boldogul. Mindamellett a munkájában kiváló tehát nem opció az elbocsájtása. A vezetői tanácsadás során segítséget kap a gond feltárásához: interjúk, coaching, tréning révén és a megoldás is meg tud születni.

A magas fluktuáció lehetséges okai

Az egyik legkönnyebben mérhető jele a szervezeten belüli problémáknak a magas fluktuáció. Ezt a vezetőkön is számon kérik. Ebben az esetben a vezetői tanácsadás kiterjed a kiválasztás témájára, az ösztönzési és javadalmazási rendszer átalakítására mellett a vezetők képzésére is.

A megfelelő emberek bevonzása

A mostani munkaerőpiaci helyzetben a HR-es egyik legégetőbb kérdése.A legfontosabb megvalósítandó feladat, hogy a cég kívánatos munkáltató legyen a lehetséges munkavállalók számára kik megfelelő szakképzettséggel, attitűddel rendelkeznek. Legyenek erről információik és jó híreket halljanak minden forrásból. A HR-es feladata az ezzel kapcsolatos márkaépítés.

A javadalmazási rendszer felépítése

Az ösztönzési, teljesítményértékelési rendszer kialakítása egyáltalán nem könnyű feladat. Nagyon nagyszámú tényezőt kell hozzá figyelembe venni és tökéletes megoldás, amellyel minden érintett elégedett lesz, nem létezik. Piaci bérezés vagy szenioritás alapú? Fix bérsávok vagy béralku. Fix bérezés vagy teljesítményalapú értékelés.

Átszervezés

Az átszervezés többféle szempontból is nagy kihívást jelentő feladat. Szervezeti stratégia, munkakörtervezés, változásvezetés mellett még nagyon sok mindenre oda kell figyelni a sikerese átszervezés végrehajtásához. Itt is jól jön a vezetői tanácsadó segítsége.

Leépítés

A leépítés komoly pszichológiai megterhelést és üzleti kockázatot jelent. A vezetési tanácsadó segíthet meghatározni azoknak a munkavállalóknak a listáját, akik kritikusak a szervezet működésének a szempontjából, illetve hogyan lehet a helyzetet a lehető legtapintatosabb módon kezelni.

Előléptetés

A tanácsadó annak eldöntésében is segítséget nyújt, kiben van meg a munkatársak között a legnagyobb vezetői potenciál.

Karrierút

Az ambiciózus munkavállalók szemében vonzó lehet, ha tisztán látják maguk előtt a karrierutat, amely lehetőséget teremt a jól teljesítő beosztottak ranglétrán való előre haladásához, mindeközben támogatva a szervezet működését is. Ez az út sokak számára nyitva áll, de nem mindenkinek. az ebben való egyensúly megtalálását elősegítheti a tanácsadó.

Új munkatársak felvétele

A kiválasztást többnyire kiszervezik szakértőknek, a tapasztalataik miatt, és mert több jelöltet érnek el. A szakmaiságot nyilván egy belső helyi vezető jobban átlátja, de a problémák az emberi tényezőkből adódnak, ezért van szükség egy humán szakember bevonására.

A feladatok delegálása, időgazdálkodás

A legtöbb vezető többnyire nyakig csücsül a feladatokban. A delegálás sokuk számára gondot okoz. A HR tanácsadó igénybevétele ennek megtanulására nélkülözhetetlen.

Emberek, szituációk megfelelő kezelése

A vezetők nagy része kiválóan érti a szakmáját de nem mindegyikük tud bánni az emberekkel, amelynek eredménye a munkavállalók elégedetlensége, elvándorlása lehet. Ennek a helyzetnek a megoldására is jól jöhet a vezetői tanácsadó segítsége.