+36-20-662-4569 christina.kulcsar@gmail.com

Az életünk során számos akadály tornyosul előttünk, amely igénybe veszi megküzdési képességünket. Sokan rendelkeznek olyan tulajdonságokkal, amelyeknek köszönhetően nagy stressznek kitéve is könnyedén helyt állnak. Ez a képesség a rugalmasság képessége, amelynek birtokában pszichés terhek alatt is helytáll az egyén.

Reziliencia, alkalmazkodóképesség

A rugalmasság, avagy a reziliencia az egyén azon képessége, amely minden nehézség közepette képes alkalmazkodni és megoldásokat találni az adott helyzetben. Nem csupán megoldani képes egy nehéz szituációt, de a sérülés, bántalmazás vagy trauma után felépülve még erősebbé válik.
A reziliencia olyan személyiségjegy, amely szoros kapcsolatban áll az adaptációs képességeinkkel. A reziliens személyiség empatikus, optimista, pozitív az énképe, jól kezeli a változásokat és erős belső kontrollal rendelkezik. A belső védelmi faktorainak birtokában gyakorlatilag bármilyen nehéz helyzetben képes megoldást találni, összeomlás helyett.

Fejleszthető képesség

Van nézőpont, amely szerint a reziliencia nem egyszerűen személyiségvonás, hiszen van, hogy egy adott személy egy bizonyos nehézséggel szemben reziliens egy más helyzetben pedig már nem képes helytállni. Eszerint inkább egy folyamatkánt tekinthetünk rá, amelynek során a belső képességek mellett a környezeti hatások is nagy szerepet játszanak.
Gyermekek körében megfigyelhető egy ésszerű, kiegyensúlyozott adaptív viselkedés amelynek eredményeképpen hátrányos körülményeik ellenére a korukra jellemző fejlődési feladataikat sikerrel megoldják vagy akár még kiemelkedő tehetséget is mutatnak egyes területeken.

A reziliencia az egészségi állapotunkat is befolyásolja

Normalizáció zajlik például ha egy gyermek ártalmas környezetbe születik és él majd innen kiszabadulva, jobb körülmények közé kerül. Az átalakulás során idővel az egyén adaptív funkciói javulnak.
A reziliencia az egészségi állapotra is hatással van például a krónikus betegségekre, a cukorbetegségre, a daganatos betegségekre, a depresszióra és a Parkinson kórra. A magas reziliencia szint megvédhet bizonyos pszichiátriai betegségekkel szemben, sőt segít a jobb élezminőség elérésében és az önmegvalósításban is. A pszichológiai rugalmasság tudatos jelenlétet jelent valamint az adott nehéz helyzet elfogadását, ami ez esetben nem beletörődést jelent, hanem annak felismerését hogyan lehet az adott helyzetből a legjobbat kihozni, illetve a legkisebb sérüléssel túl lenni rajta. A jó hír az, hogy bárhol is tart jelenleg a saját megküzdő képességünk szintje reziliencia tréning keretében sikeresen fejleszthető.