+36-20-662-4569 christina.kulcsar@gmail.com

Napjainkban a szokásosnál is bonyolultabb a munkáltatók és a munkavállalók dolga. Sokan veszítik el a jelenlegi munkájukat és keresnek újat ezekben a bizonytalan időkben. Az első nap az új munkahelyen senkinek sem könnyű. Idegen közeg, új emberek, akikkel még soha nem találkoztunk. Nem tudhatjuk előre a többiek hogyan fogadnak minket és abban sem lehetünk biztosak, hogy megfelelünk a munkatársaink által támasztott elvárásoknak. Ezek az érzések természetesek, de van rá mód, hogy enyhítsük a ránk nehezedő nyomást.

Legyünk felkészültek

Az új munkáltatónkról már bizonyára van néhány információnk, amelyeket még az interjú előtti felkészüléshez szereztünk. Az első munkanapunk előtt érdemes felfrissíteni ezeket és gondoljunk át a régebbi kommunikációs tréningen elsajátított tudásunkat. Nézzük át a cég weblapját, múltját a cég fejlődésének fontosabb mérföld köveit. Szerezzünk pontos képet a jelenlegi tevékenységéről és akár néhány leendő munkatárs profiljára is ráakadhatunk a neten. Ezzel csökkenthetjük az ismeretlen miatti szorongásunkat. A cég weboldalán felül valószínűleg a közöségi médiában is számos információt találhatunk róla, így naprakészek lehetünk.

Adjunk magunknak időt a pihenésre

Ha van, rá mód az első munkanapunk előtt nézzünk be az új munkahelyünkre. ezzel lehetőséget teremtve az ismerkedésre néhány jövőbeli munkatással. ezzel csökkenhet az első munkanap miatti izgalom. Ha módunkban áll tartsunk pár nap pihenőt a régi munkahelyünk elhagyása és az új helyen való munkakezdés között. eze remek lehetőség egy kis lazításra, feltöltődésre, a negatív gondolatok elengedésére. Értékeljük a régi munkahelyen töltött teljesítményünket és gondoljuk át mi az, amin érdemes változtatnunk ahhoz, hogy az új helyen hatékonyabbak és sikeresebbek legyünk. Az új hely, új esély arra, hogy magunk mögött hagyhassuk a hibáinkat.

Elvárás a kifogástalan öltözet

Az első napunkon az új vezetőnk vagy a HR-es kollega körbe vezet és bemutat az új munkatársainknak. Az első benyomás megismételhetetlen, tehát nagyon fontos, hogy az öltözékünk kifogástalan legyen. Nyugodtan kérdezzünk rá előzetesen az ezzel kapcsolatos szabályokra, elvárásokra.

Az állásunktól függően lehetséges, hogy kapunk egy segítőt, akinek a szárnyai alatt biztonságban lehetünk a betanulási idő, a vállalati kultúrába való beilleszkedés alatt. Tőle megtudhatunk minden olyan információt amelyre szükségünk van. Ha nem kapunk mentort nyugodtan kérdezzünk. Sokkal jobb, ha kérdezünk, mint ha hibát hibára halmozunk, mert gyávák vagyunk kérdezni. elevenítsük fel az eddigi asszertivitás tréningeken megszerzett tudásunkat.

Nem baj nem értünk meg mindent azonnal

Nem elvárás, hogy mindent az első napon megértsünk a vállalat munka folyamatairól. Mindenkinek időre van szüksége a munkatársakkal való kapcsolatépítésre és a munkához szükséges tudás megszerzésére. Ez az időszak számos kihívást rejt magában emellett a siker lehetőségét is. minden munkahelyen van egy tapasztaltabb kollega, aki szívesen segít mindenben. Mindig merjünk kérdezni.
Néhány hét múlva már csak csodálkozva fogunk arra gondolni miért izgultunk annyira az elején. Az új helyen sok új ismerőst és barátot is szerezhetünk.