+36-20-662-4569 christina.kulcsar@gmail.com

A hiteles és sikeres vezetőnek számos dologra kell tekintettel lennie. Nem csupán a szakmaisága kell, hogy maximumom legyen a tekintélye megőrzéséért, de tisztában kell lennie az erősségeivel és a gyenge pontjaival egyaránt és nem feledkezhet meg a csapatának dinamikai sajátosságairól sem.

Napjainkban ezt tovább nehezíti a vírushelyzet a bonyolult nemzetközi helyzet és az ezekből kinővő gazdasági nehézségek. A jó vezető egyik legnagyobb erénye az alkalmazkodás, mindezt az optimistán és a nyitottan. Érzelmileg megterhelő helyzetekben is figyelmesen viselkedve. Sajnos a stressz mindenkit érint, a vezetőre pedig többszörösen hat, mert az egész csapat munkájáért és mentális állapotáért is felelős. A jobb helytállás érdekében érdemes vezetőfejlesztésen részt vennie.

Téves nézőpont, hogy az igazán jól dolgozó vezető a végkimerülésig hajtja magát. Ahhoz, hogy hatékonyan, kreatívan és rugalmasan tudjon gondolkodni, muszáj, hogy energiával telt legyen. Ha nem tud feltöltődni elfogyhat a lendület.

A vezetőnek a saját jól-létére is figyelnie kell, nem csak a csapat tagokéra.

  • Tudnia kell hogyan delegálja a feladatokat.
  • Törekednie kell a szakmai és személyes területek egyensúlyára.
  • A munka közbeni feltöltődési lehetőségekre is figyelnie kell.
  • Pozitív, megoldás központú támogató légkört kell teremtenie. Erre minden eddiginél nagyobb szükség van.
  • Figyelnie kell, azaz önmenedzsmentre, önfejlesztésre

Problémamegoldás

A vezetőknek tudniuk kell hatékonyan döntéseket hozni és kezelni az üzletben felbukkanó problémákat. A problémák arra valók, hogy megoldást találjunk rájuk.  A csapattagokra motiváló hatással van ha látják a vezető kreativitást és lelkesedését, jó példát mutat így szívesen követik.
Ebben akár vezetői tréningen is útmutatást kaphatunk, ahol:

  • Problémamegoldási technikákat és döntéshozatali módszertanokat ismerhetnek meg a részvevők.
  • Megtanulhatják hogyan legyenek hatással a döntési helyzetekre.
  • Megoldás központú szemléletet sajátíthatnak el.
  • Magabiztosabbá válhatnak.

Stresszkezelés tréning

A stresszt nem tudjuk kizárni a munkában sem, de a kezelését megtanulhatjuk. Könnyebben kezeljük majd a változással kapcsolatos nehézségeket és krízis helyzeteket. Könnyebben megtaláljuk az együttműködési kereteket még különböző életkorú munkatársak esetében is.

A munkához, ha nem vigyázunk kiégés is kapcsolódhat. Ebben számos tényező játszat közre: például túlterheltség, az elismerés hiánya, a túl nagy felelősség, mind kockázati tényezőt jelent. Vezetőként az egész csapatunkért felelősek vagyunk. Ahhoz, hogy támaszul szolgáljunk a számukra, saját magunkkal is törődnünk kell, tehát fejlesztenünk kell az érzelmi teherbírásunkat. Ezt megtehetjük reziliencia tréning keretei között.

Fontos, hogy a munkatásainkkal kapcsolatosan is tegyünk lépéseket a kiégés megelőzésére és azért is, hogy minél reziliensebbé válhassanak.
A vezetőknek rengeteg kihívással kell, hogy szembenézzenek nap mint nap. Ezekre érdemes előre felkészülni a megfelelő készségek fejlesztésével és azzal, hogy hatékony megoldási startégiát alakítunk ki. Mindez csapatszinten és vezetői szinten is működik, egymást erősítve.
Bármilyen felbukkanó problémára, stresszhelyzetre létezik megoldás és nem szégyen szakember segítségét kérni., aki olyan stresszlevezetési és megelőzési technikákat javasol, amelyek könnyedén átültethetők a mindennapokba.