+36-20-662-4569 christina.kulcsar@gmail.com

Egy cégvezetőnek rendelkeznie kell néhány olyan képességgel, amelynek hiányában kevés az esélye, hogy sikerrel működjön a vállalkozói világban. Nem csupán velünk született képességekről beszélünk, tehát ha jelen pillanatban hiányzik, belőlünk bármelyik megtanulhatjuk vagy fejleszthetjük, például valamilyen céges tréning keretében.

Összezúzhatatlan önbizalom

Az egyik nagyon fontos dolog egy vállalkozás elindításához illetve sikerességéhez a töretlen önbizalom és a sikerben való töretlen hitünk. Hogyan is lehetnénk ezek nélkül sikeresek? Ha saját magunkban nem hiszünk, akkor ezt másoktól sem várhatjuk el. Ez nem holmi pökhendiség, amely mögött nincs valódi képesség, inkább az egészséges önbizalom, amelyet az elmúlt évek küzdelmei során szereztünk, és amelyekből győztesen kerültünk ki. Emellé szükség van a lelkesedésre is, de az önmagában kevés lesz hosszú távon az önhittség pedig nem fog eredményre vezetni vagy legalábbis nem arra, amire mi vágyunk.

A képességek, amelyekkel sikeresek lehetünk

Kezdeményező készség: Ezzel már e kezdetekkor rendelkeznünk kell, hiszen feladjuk a biztos megélhetésünket a bizonytalanért és ez önmagában is komoly döntés.

Kudarc tűrés és bizonytalanság elviselése: A jó vezető felé elvárás a magas reziliencia szint. A vállalkozásunk kezdetén komoly nehézségekbe ütközhetünk, számos külső körülmény nehezítheti az utunkat és ez a gyengéket a feladás felé terelheti. Jó, ha magunkévá tesszük a szabályt: soha ne add fel, soha ne szállj ki, bármi történik, csak folytasd, amit elkezdtél.

Kockázatvállalás: Kockázat nélkül nincs, nyereség, tartja a mondás. A cégtulajdonos gyakran kényszerül olyan döntési helyzetbe, amikor is kockázatot kell vállaljon és bizonytalan a végkifejlet. Fontos, hogy ne nélkülözze a tudatosságot a kockáztatás, legyen átgondolt és tervszerű.

Kreativitás: A leleményesség és az új ötletek igazán sikeressé tehetnek minket, akár új terméket alkotunk, akár a szolgáltatásunkat újítjuk meg. A nehéz helyzetek megoldásában és felbukkanó lehetőségek felismeréséhez és hasznosításához is jól jön a kreatív gondolkodás és helyzetfelismerési képesség. A másként gondolkodással versenyelőnybe kerülhetünk a konkurenciával szemben.

Önbizalom: A magabiztosság elengedhetetlen egy sikeres üzlet felépítéséhez. Az ügyfelek és a kollegák nem láthatnak bizonytalannak. Az önbizalmunk valódi kell, legyen, amelyet a megszerzett tudás és tapasztalat tesz hitelessé.

Töretlen optimizmus: A sikeres cégvezető alapból optimista. Sohasem nyafog és minden felbukkanó helyzetet megoldás központúan kezel. Nem boncolgatja a hibákat és a „hogyan nem” működést, inkább a fejlődésre koncentrál. Értékeli az előnyöket, a munkatársaiban is a lehetőséget látja a hibák helyett. Értékeli és megbecsüli a munkatársait ezzel motiválva őket még nagyobb teljesítményre.

Nyitottság: A valódi vállalkozó szellem megragad minden lehetőséget a kapcsolatrendszere bővítésére. Szakmai rendezvényeken vesz részt, a kiemelt ügyfelekkel rendszeresen ápolja a kapcsolatot. Egy extrovertált vezető számára ez könnyebben megvalósítható, mint az introvertáltnak.

Asszertivitás: Az agresszív vezető minden dolgozót ledominál,  és csak neki lehet igaza. Aki nem hajtja, rabigába a fejét az hamar útilaput kap a talpára. A passzív vezető nem tudja elérni, hogy figyeljenek rá a munkatársai.
Az asszertív vezető úgy tudja érvényesíteni az akaratát, hogy közben a másokét is fegyelembe veszi, ezért tudja sikeressé és eredményessé tenni a csapatát, mert a többiek örömmel teljesítik a kéréseit. Az asszertivitás tréningen elsajátíthatjuk a hogyan-t, ha úgy érezzük, van mit fejlődnünk ezen a területen.

Szakmai képességek

Vezetői képességek: döntéshozatal, a feladatok kiosztása, csapatmunka, probléma megoldás, kommunikáció, ezek mindegyike fontos vezetői tulajdonság. Vezetői tanácsadás során mindezek tulajdonságaink fejleszthetők.

Marketing képességek: széles körű ismeretek a piacról, a saját termékeink illetve szolgáltatásunk alapos ismerete, célcsoport és motivációk felmérése és ismerete, marketing eszközök és informatikai eszközök ismerete. Kreativitás fejlesztés és a kapcsolatrendszer folyamatos bővítése.

Pénzügyi képességek: matematika, pénzügyi tervezés, szabályozási háttár ismerete, pénzügyi tranzakciók bonyolítása, finanszírozás biztosítása.

Technikai képességek: magas szintű szakmai ismeretek, logisztika, humán erőforrás szervezés, beszerzések bonyolítása.
Ezek mindegyike tanulható és tovább fejleszthető képesség, amelyet vezetőfejlesztés keretében szervezett formában is megtehetünk és persze a munkahelyi rutin is fejleszti folyamatosan. Nem véletlen, hogy sok helyen meghatározzák a felvételnél a szakmai tapasztalattal kapcsolatos elvárást években kifejezve.