+36-20-662-4569 christina.kulcsar@gmail.com

A reziliencia olyan nélkülözhetetlen készségünk, amely segít rugalmasan alkalmazkodni a mindennapi stresszhez az élet mindennapi viharaiban. Napjaink felgyorsult világában a munkahelyi stressz elkerülhetetlen és sajnos szinte mindig rontja a teljesítményt, esetenként szorongást és depressziót is okozva. Szélsőséges esetben kiégéshez is vezethet, ami fizikai és mentális kimerülés, amikor munkavállalóként motiválatlanná válva elveszítjük a megfelelés iránti vágyunkat.

A munkaadó és a munkavállaló közös érdeke

Az olyan munkahelyen, ahol számít a reziliens működés, jó esély van rá, hogy mindezeket elkerülhetjük. Ez a munkaadó és a munkavállaló közös érdeke, hiszen a kiegyensúlyozott dolgozó jobb teljesítményt fog nyújtani, amivel gazdasági előnyhöz juttatja a munkaadót.
A reziliens személyiség optimistán, megoldásközpontúan áll az élet történéseihez. Lelkesebb, nyitottabb, energikusabb és észreveszi az élet felkínálta lehetőségeket. A reziliens munkavállaló rugalmasan gondolkodik, kreatív ötleteivel előre lendíti a feladatok megoldásait és a terveket könnyedén meg is valósítja. Ez a pozitív érzelmi állapot magas dolgozói teljesítményt garantál.

Reziliencia tréning

A reziliencia fejlesztésnek a munkahelyen számos módja van, az egyik ilyen a reziliencia tréningen való részvétel. Az ilyen csoportok könnyebben birkóznak meg a nehézségekkel, fenntartva egy állandó munkahelyi teljesítményt, eközben megőrizve és erősítve a csapatkohéziót.
Bármely munkacsoportban jól jön időnként a külső szakember segítsége. A reziliencia tréning olyan facilitált csoportélmény, ahol a csapat gyakorlati tanulás közben játszva formálódik. A közös pozitív élmény kerozin a csapattagok motorjában. Az eszközök széles tárházából válogathatunk a munkacsoporttól és a megoldandóktól függően.

 Munkahelyi kultúra

A munkacsoport atmoszférája, a szokások, amelyek mentén együtt dolgozik a csapat, ez az alapja egy reziliens csoportnak. A csoportvezető feladata ennek koordinálása, a csoport-reziliencia létrehozása és fenntartása. A személyes példamutatás és inspiráció kiemelkedő fontosságú.

Az alkalmazottakat bátorítani, támogatni kell:

  • Abban, hogy bátran kérdezzenek
  • Nyilvánítsanak véleményt
  • Jelezzék, ha probléma merül fel, osszák meg a negatív tartalmú híreket is
  • Maradjanak higgadtak stresszes időszakokban is
  • Kérjenek támogatást, ha szükséges
  • Figyeljenek egymásra a többi kollegával és támogassák egymást
  • Legyenek hálásak az egymásnak nyújtott segítségért
  • Megterhelő projektek végeztével beszéljék meg a tapasztalatokat

Ezzel a stratégiával hosszú távon jelentősen nőhet a csapat reziliencia szintje.

Eszközök a személyes reziliencia növelésére

A pozitivitás A munkahelyi életünkben több kontrolra ad lehetőséget. Sodródás helyett irányíthatunk. Motiváltan és energiával telve észrevétlenül emelhetjük a személyes reziliencia szintünket.

A nagyobb érzelmi rálátással rendelkezők, akik nagyobb érzelmi tudatossággal bírnak jobban tudnak differenciálni az érzelmei között. tisztában felismerik a pozitív és negatív érzelmeiket és az azokra adott reakcióikat. ezáltal nagyobb pszichológiai biztonságban érezhetik magukat mert kontrollt gyakorolhatnak. Ez megkönnyíti a más emberekkel való együttműködést mert tisztában vagyunk az érzelmeinkkel és azzal is, hogy másokból milyen érzelmeket válthatunk ki.

Fontos az egyensúly

A munkahelyi rezilienciájának megfelelő szintjének fontos eleme az egyensúly a munkahelyi életünk és a magánéletünk között. Napjainkban ez óriási kihívás mert az életünk minden területén feladatok tengerében kell igazodnunk és megfeleljünk. A fejlett technológia miatt állandó hozzáférésünk van a munkahelyi feladataikhoz, Emiatt szinte sosem ér véget a munkaidőnk. Ez megnehezíti a pihenést mind szellemi mind fizikai értelemben. Ha elég reziliens vagyunk akkor lesz energiánk valóban arra figyelni amire épp időt szánunk. A munkában a munkával foglalkozni, az otthonunkban pedig kikapcsolódni és a családdal törődni.

Spiritualitás és reziliencia

A spiritualitás is összefonódik a rezilienciával mert csökkenti a sebezhetőségeket azzal, hogy van miben hinnünk. Például egy stresszes helyzetben kétségbeesés helyett, megoldást keresünk, remélve, hogy valamiféle céllal talált meg az adott nehézség
Az önreflexió a saját érzéseink gondolataink cselekedeteink megfigyelése és átfogó következtetések levonása mindezekből. Ha tudatosan cselekszünk felkészültebbek leszünk az esetleges kihívásokra.
A munkáltató érdeke, hogy a dolgozók kellemes és nyílt atmoszférában dolgozhassanak ezzel növelve a hatékonyságot. Reziliens légkörben őszintén és kedvesebb a kommunikáció, nagyobb a munkakedv és a hatékonyság.