+36-20-662-4569 christina.kulcsar@gmail.com

A pszichológiával foglalkozó szakemberek arra keresnek válaszokat, hogy traumatikus körülmények ellenére miképp maradhat egészséges a lelki működésünk és milyen lehetőségek kínálkoznak a lelki ellenállóképességünk fejlesztésére.

A reziliencia fejleszthető

A lelki ellenállóképesség más néven reziliencia fejlesztésére tréning keretében is van lehetőség csoportos formában is. A mai folyamatosan változó világban a munkahelyeken nagy nyomás nehezedik a dolgozókra. Magas elvárások, bizonytalanság és az anyagiak miatti aggodalom. A megfelelő szintű rezilienciával rendelkező egyén bármilyen sokkhatás éri a személyiségének károsodása nélkül képes alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, akár hosszú távon is.

Személyes, családi és családon kívüli védőfaktorok

A traumatikus helyzetek a munkahelyen kívüliek is lehetnek családi vagy más kapcsolatok vagy külső körülmények miatti stressz. Ide tartozik minden olyan eset, esemény, amely váratlan és gyors alkalmazkodást igényel. A lelki állóképesség spontán is képes fejlődni, ezt vizsgálatokkal is igazolták. Vannak védő faktorai is a rezilienciának személyes, családi és családon kívüli védő faktorok.

A személyes védelmi tényezők közé tartoznak az olyan tulajdonságok, mint a megfelelő érzelem és viselkedésszabályozás, az önbizalom, optimizmus és a kiemelkedő tehetség az élet egy vagy több területén.

Fontos tényező: bizalomra épülő kapcsolatok

A családi védőfaktorok legfontosabbika a bizalomra épülő szülő-gyermek kapcsolat, a szülők magas iskolai végzettsége illetve intelligenciája valamint a kiterjedt családi védőháló. A családon kívüli kapcsolatok mellett a társadalmi normákat betartó barátok is fontos szerepet játszanak a belső kontroll mellett.

A lelki ellenállóképesség bármilyen szintről kiindulva fejleszthető a megfelelő eszközökkel. Reziliencia tréningünk segítségével az Ön munkatársainak is növelhető a lelki állóképesége növelve ezzel a hatékonyságot és kellemesebbé téve a munkahelyi hangulatot. A gyakorlati feladatok segítségével növelhető a lelki rugalmasság.

A vezető szerepe: biztos pontnak lenni

Vezetőként biztos pontnak lenni nagy felelősség, jól jön a szakember segítsége tudatosan felépített tematika alapján kialakított tréning keretében.  A pozitív jövőkép kialakítása a dolgozókban növeli a hatékonyságot, erősíti a csapatszellemet és biztosítja, hogy a közösség tudatosan és lelkesen működjön együtt a cég céljainak érdekében.

A reziliencia fejlesztés a lelki egészség megőrzés mellett, a testi egészségre is hatással van amely szintén befolyásolja a munka hatékonyságát és a csapat sikerességét a munkában.