+36-20-662-4569 christina.kulcsar@gmail.com

A hozzáállásunk megváltoztatásával, az ellenálló képességünk növelésével és a képességeink fejlesztésével felvértezhetjük magunkat azzal az erővel, ami segít megküzdeni a hétköznapok kihívásaival a munkában és a magánéletben egyaránt. Ez alatt nem csupán a valódi nehézségeket értendők, mert egy új munkahely vagy költözés, ami egyébként öröm, is félelmeket vagy aggodalmakat kelthet bennünk kezdetben.

Bármilyen helyzetből felállni

Reziliencia: azt jelenti, hogy bármilyen helyzetbe kerülünk, akár a keljfeljancsi mindig képesek vagyunk talpra állni, megoldást keresni és meg is találni. A mostani rohanó világban az egyetlen állandó, az, hogy biztosan minden meg fog változni. Minden eddiginél nagyobb szükségünk van a rezilienciánkra, hogy helyt tudjunk állni az életünk minden területén. A munkahelyünk a bevételeink, a kapcsolataink folyamatos változásban vannak. Akik belekalkulálják az életükbe a változást é elfogadják, hogy semmi sem biztos, azok könnyebben tudnak alkalmazkodni a különféle helyzetekhez.

Amikor felbukkan valami új az életünkben eldönthetjük, hogy lehetőségként vagy problémaként tekintünk rá. arról is mi magunk határozunk, hogy a múlt helyett a jövőre koncentrálunk.
Ha a rezilienciánk vagyis a lelki ellenálló képességünk elég erős, és úgy általában elégedettek vagyunk az életünkkel, akkor könnyebben egyenesbe jövünk egy-egy váratlan változást követően. Az életcélunk megtalálásával ez lehet családdal, munkával vagy egy kedvtelésünkkel összefüggő fokozható a reziliencia szintünk.

Ha tudatosan törekszünk rá, hogy új élményekkel gazdagodjunk és nyitottak maradunk eddig még ki nem próbált dolgokra, ezzel jelentősen növelhetjük a reziliencia szintünket. Kezdhetünk egy kisebb falattal például egy új edzésforma beiktatásával, aztán jöhetnek a nagyobb kilépések a komfortzónánkból például egy beszéd nagy nyilvánosság előtt.

Amin nem tudunk változtatni, azt legjobb elfogadni

Az életünk minden szegmensét nem tudjuk folyamatosan koordinálni, mivel a gyakorlatban számos tényezőre egyáltalán nem tudunk hatást gyakorolni. Ha felbukkan egy nehéz helyzet, érdemes hátra lépni kettőt és onnan ránézni mi az, amit ott és akkor tehetünk és mi az, amit csak elfogadni tudunk, más lehetőség nem kínálkozik.
Ilyenkor azokra a dolgokra koncentráljunk, amelyeket pozitív irányba tudunk befolyásolni. Ez vonatkozhat életmódbeli változtatásokra vagy új készségek elsajátítására, ha éppen munkahely váltásban vagyunk.

Az a bizonyos pohár: félig üres vagy félig tele van?

Ha az életünk változásaira, váratlan történéseire és helyzeteire optimistán tekintünk, azzal motiváltabbá válhatunk és a stressz szintünket is alacsonyabban tarthatjuk, kevésbé adjuk át magunkat a szorongásnak. Ez nem azt jelenti, hogy a negatív eseményekre pozitívan tekintünk, hanem azt, hogy minden nehéz helyzetből van tanulnivalónk és levonhatjuk a konzekvenciákat. Például a munkahelyünk elvesztésére valami más kipróbálásának lehetőségeként is tekinthetünk, aggódás helyett. Nyitott hozzáállással óriási fejlődési lehetőséget kínálnak ezek a helyzetek.

A pozitív hozzáállásra való törekvés nem jelenti azt, hogy ez az esetek 100 százalékában sikerülni is fog és azt sem, hogy azonnal megy. A változásokkal megküzdeni, azokat elfogadni mindig nehéz. Nagyon fontos, hogy adjunk magunknak időt az új helyzethez való alkalmazkodásra. Ne szégyelljünk a barátokra a családra támaszkodni, tőlük bátran elfogadhatjuk a segítséget, ha kell. A mentális egészségünk érdekében ne feledkezzünk meg az elegendő alvásról, a rendszeres sportról és ha nem elég a környezet támogatása forduljunk szakemberhez.