+36-20-662-4569 christina.kulcsar@gmail.com

A munkahelyi stressz minden munkahelyen megoldandó probléma, ami ennél is fontosabb, hogy komoly hatással van a munkán kívüli életünkre is. Nem minden stressz kell rossznak tekintenünk. A szakértők különbséget tesznek jótékony, motiváló és káros stressz között. Egy bizonyos mennyiségű feszültségre szükségünk van a motiváltságunkhoz, a feladatainkra való koncentráltság eléréséhez. Ez akkor okozhat gondot, ha felgyűlik és nincs hol levezetni. A negatív stressz levezetése többféle módon lehetséges és ehhez stresszkezelés tréning keretei között szakértő tanácsait is kérhetjük.

Elegendő alvás

Az elegendő és megfelelő alvás elengedhetetlen ahhoz, hogy jól működjünk. A kialvatlanság gátja a stresszel való megbirkózást. A bioritmusunk helyreállításához nyolc óra alvás szükséges. Nem tudunk megfelelő teljesítményt nyújtani megfelelő mennyiségű alvás nélkül. Ezért sokat tehetünk azzal, hogy minden nap ugyanabban az időben bújunk ágyba és így azonos időben is tudunk ébredni, óra nélkül természetes módon. A hétvégi csábító délig alvást is érdemes elkerülni. Az elalvással való problémák esetén érdemes végig gondolni mi az, amin érdemes lehet változtatni. Nem tanácsos például a tévére elaludni. A vizuális ingerek stimulálják az agyunkat, megnehezítve az elalvást.

Egészséges étkezés

Sokan az evést használják stressz levezetésre és ezt többnyire egészségtelen gyorsételekkel és édességekkel teszik. Amikor sok az életünkben a feszültség az agyunk kortizol nevű hormont termel, amelynek hatására kívánjuk a sós, édes és zsíros ételeket. Az ételek elfogyasztása sajnos csupán átmeneti enyhülést ad és inkább letargikussá tesz, mint segít. ezek helyett inkább zöldségeket, gyümölcsöket, tésztákat, teljes kiőrlésű kenyérféléket, magas fehérjetartalmú húsokat fogyasszunk. a szuperételeket is vegyük föl a listára, mint például az áfonya, szeder vagy az étcsokoládé. Ezek nagy mennyiségben tartalmaznak kedélyjavító antioxidánsokat.

A testmozgást se hanyagoljuk el

A testmozgás is segíthet azzal, hogy endorfint szabadít fel az agyunkban, ami a boldogság érzésért felelős hormon. Logikus, ha boldogok vagyunk akkor kevésbe leszünk stresszesek.  Napi minimum 3 perc mozgásra mindannyiunknak szüksége van, amit sokan nem tudnak beilleszteni a napirendjükbe. Ha kevés az időnk akkor legalább álljunk fel és nyújtózkodjunk. Már ezzel is javítjuk a vérkeringésünket és beindíthatjuk az endorfin termelést. Az állítható magasságú asztal is hasznos, amely mellett állva is tudunk dolgozni. Amikor az adott feladat megengedi például telefonálás közben sétáljunk pár lépést. A friss levegő és a mozgás nem csak a stresszt csökkenti, de a munkában is hatékonyabbak leszünk.

Hatékony időgazdálkodás

Sokan vannak, akik hajszolják magukat a munkában és igyekeznek a legtöbbet kihozni magukból ahelyett, hogy a hatékonyságra törekednének. Ha jó tervet készítünk és egész hétre tervezünk, sokkal jobban átláthatjuk a feladatainkat és a fontossági sorrendet is könnyebben tarthatjuk. Nem érdemes nagy nyomást helyeznünk saját magunkra azzal. hogy minden feladatot egyszerre akarunk elvégezni, ezzel csak a feszültség növekszik, de hatékonyabbá nem válunk. a pihenés is a munka része. Kb. másfél óránként iktassunk be tíz perc pihenőt.

A pihenésről se feledkezzünk meg

A sok munka és túlóra könnyen mehet a családi és baráti kapcsolatok rovására. Szervezzünk gyakran olyan programokat amelyek segítenek kiszállni a taposómalomból. Ilyenkor a telefonjainkat is jó, ha lenémítjuk és feledkezzünk meg a munkáról, csak érezzük jó magunkat. Ha egyedül nem sikerül a feszültségeket oldani akkor vegyünk részt stresszkezelés tréningen. A stresszt nem lehet teljesen eltávolítani a munkahelyünkről, de lehet kezelni, csökkenteni. a karrierünk fontos, de mi magunk sokkal fontosabbak vagyunk, nem hagyhatjuk, hogy a feszültség tönkre tegye a mindennapjainkat és akár egészségügyi problémákat generáljon.