+36-20-662-4569 christina.kulcsar@gmail.com

A stresszt okozó tényezők összefoglaló neve stresszor, amely a szóban forgó személyt valamilyen szintű alkalmazkodásra vagy válaszra késztetik. A munkahelyi körülmények, amelyek a dolgozókból stresszt váltanak ki a munkahelyi stresszorok.
A munkahelyünkön megfelelő munkakörülmények kellenek ahhoz, hogy a munkánkat megfelelően tudjuk végezni. Ilyenek például: csend, megfelelő hőmérséklet és fényviszonyok, elegendő személyes tér, tiszta levegő. Ezeknek a körülményeknek a milyensége jelentős hatással van a hangulatunkra és a munkakedvünkre.

Zaj, por, hideg, meleg, zsúfoltság

A magas zajszint vagy a kellemetlen szag frusztrálttá tesz, ami csökkenti a teljesítményt. A megfelelő hőmérséklet is nagy hatással van ránk. A túl meleg vagy a túl hideg hatására is csökken a teljesítmény. Ezt tükrözi nyaranta a klímával kapcsolatos számos ellentét. Nehéz megtalálni a mindenki számára kényelmes hőmérsékletet.
A megfelelő személyes tér hiánya a túlzsúfoltság, például a szorosan egymás mellett elhelyezett asztalok és az elvonulás hiánya is igen megterhelő a dolgozók számára. A túlzottan sok inger könnyen eltereli a figyelmünket a lényeges dolgokról.

Bizonytalanság, negatív visszajelzések

Előfordulhat, hogy hiányoznak a világos lefektetett szabályok a munkakörünkkel kapcsolatosan. Ez is feszültségkeltő lehet. Akkor tudunk nyugodtan dolgozni, ha pontosan ismerjük a feladatkörünket és tudjuk mire terjed ki a felelősségünk. Ezt tovább nehezítheti a szervezeten belüli kommunikációs rendszer gyengesége, tehát ha kimaradunk a megbeszélésekből. Az is frusztrációt okoz, ha pozitív megerősítés helyett főleg az igazságtól távol álló negatív visszajelzéseket kapunk.

Szerepkonfliktus esetén egy szerepen belül érezhetjük, hogy egymásnak ellentmondó elvárásokat támasztanak felénk. Például pedagógusként meg kell fejlenünk a tantervnek, amellett minden gyermek számára befogadható tudás átadását is meg kell oldani.
A túl sok vagy a túl kevés felelősség is stresszel jár, ha más dolgozók előrehaladásáért, jutalmazásáért vagy elbocsájtásáért mi felelünk vagy ha nagyon összetett a feladatunk.
Az alul terhelés és a túlterhelés is stresszt okozó tényezők. Ha alul terheltek vagyunk elbizonytalanodhatunk szükség van-e ránk egyáltalán vagy el fognak bocsájtani. A mennyiségi túlterhelés, amikor tartósan sokkal több munkát kapunk, mint amennyi az időnkbe belefér akkor kimerülhetünk, akár meg is betegedhetünk.

Változások, a bizalom és a támogatás hiánya

Ahol nagyon gyakran változni változtatni kell a munkában, ott is fokozott megterhelésnek vagyunk kitéve. Mindegyik esetben hasznos lehet a stresszkezelés tréningen való részvétel.
Sajnos előfordul, hogy a munkában nem maga a feladat fő stresszforrás hanem amunkatársakkal való kapcsolatok. Energiarabló amikor egymás segítése helyett egymás ellen dolgozunk. Kevés a bizalom, hiányzik a támogatás és az együttműködési szándék. Ilyenkor érdemes a csapat részvételét szorgalmazni egy asszertivitás tréningen.

A stresszforrások csökkentése

Elengedhetetlen a nyílt, tiszta kommunikáció. Ha valamit nem értünk kérdezzünk rá. Tisztázzuk a feladatainkat, a határidőket, jelezzük a stresszt okozó tényezőket, amelyek nehezítik a munkánkat. Iktassunk be időnként szüneteket, mozgassuk át kissé a testünket.
Nagyobb szervezeteknél szervezetfejlesztés keretei között kaphatunk eszközöket a munkahelyi problémák megoldásához. A folyamat mindig tervszerű és a folyamat egészét érinti. Indokolt esetben pszichológus szakember támogatását is kérhetjük, hogy közösen gondolkodhassunk a lehetőségekről.