+36-20-662-4569 christina.kulcsar@gmail.com

A munkahelyi stresszkezelés palettája ma már igen sokszínű: ez nem csupán kényelmes székeket és stresszlabdákat jelent. Nem ritka az edzőterem a munkahelyen vagy a pihenőszoba és feszültségoldó masszázs lehetősége. A dolgozók wellness hétvégén vehetnek részt vagy szervezhetünk, a számukra különféle szabadtéri programokat például családi hétvégét bográcsozással és más kellemes időtöltéssel fűszerezve. Mindezek mellett lehetőséget biztosíthatunk a dolgozóink számára stresszkezelés tréningen való részvételt is.

A csapatépítő programok remek stresszlevezetők

A különféle csapatépítő programok remek stresszkezelő eszközök lehetnek. Egy ilyen program során felszínre kerülhetnek és megoldódhatnak a munkahelyi konfliktusokból eredő feszültségek. Azzal, hogy a munkahelyitől teljesen eltérő közegben vagyunk együtt a vezetőink is emberibbé válnak. Ez a tény már önmagában feszültségoldó hatású. A nemszeretem kollegákkal is közelebb kerülhetünk egymáshoz, mert amunkán kívüli helyzetekben, új kellemes tulajdonságaikat, értékeiket fedezhetjük fel.

Kilépni  a hétköznapi taposómalomból

Az outdoor tréningek nem közvetlen célja a stresszoldás, de a feszültségek megjelenhetnek egy teljesen más helyzetben ahol sokkal könnyebben megoldhatók, mint a munkahelyen. A kommunikációból eredő stressz is csökkenhet emellett a hétköznapi taposómalomból való kilépés is feszültségoldó hatású.
Míg egy outdoor programot többnyire az egész vállalti egységnek szervezzük a stresszkezelés tréninget minden esetben egy kisebb csoport számára szánjuk. Mielőtt tréninget szervezünk előtte érdemes áttekinteni a stresszforrásokat. Ha létezik egy meghatározható intenzív stresszforrás mi sok dolgozót érint, például egy nagyobb leépítés akkor érdemes megfontolni egy nagyobb tréninget amely segít feldolgozni a munkatársaknak a változásokat. Itt is fontos elem a stresszkezelés, de emellett az adott szituáció feldolgozására is érdemes külön hangsúlyt fektetni.

Ha a fő stresszor maga a vezető

A stressz okai lehetnek a munkahelyi nézetkülönbségek is. Ha a fő stresszor maga a vezető vezetési stílusa megoldást jelenthet az konkrét szervezeti egységnek tréninget tartani. Ebben az esetben is hasznos komplexitásra törekedni, a stresszkezelés mellett konfliktuskezelés és csapatépítés is legyen a tréning része és személyre szóló megoldásokat is érdemes használni.
Gyakori feszültségforrás, hogy túlvállaljuk magunkat és nem tudjuk tartani a határidőket. Itt nem biztos, hogy megoldást jelent a stresszkezelés tréning lehet, hogy az időgazdálkodás, amire hangsúlyt kell fektetni, vagy kombinálni is lehet a tréningeket.

A stressz téma összefonódik más területekkel

Nyilvánvaló hogy a stresszkezelés szinte mindig kézen fogva jár más témakörökkel, lehetnek azonban olyan helyzetek, amikor a stresszkezelés, feszültségoldás külön figyelmet érdemel. Például amikor van olyan kollega, akinek tényleg gondot okoz kezelni a feszült helyzeteket helye van egy stresszkezelő tréningnek. Van, akinek bármilyen apró változás gondot okoz, és szinte leblokkol, ha másképp kell cselekedni, mint amit megszokott. Az is előfordulhat, hogy a felgyülemlett stressz hatására kiabál és csapkod vagy természetellenesen nyugodt, mintha minden rendben lenne.

Stresszkezelés technikák elsajátítása is fontos lehet

A konkrét stresszkezelés tréning leginkább azoknak amunkatársaknak lehet hasznára, akiknek nincsenek a tarsolyukban használható stresszkezelés technikák. A vállalati szintű tréning helyett inkább csupán bizonyos személyek számára érdemes szervezni.  A kiválasztottak különféle kognitív technikákat sajátíthatnak el és szerepgyakorlatokon keresztül többféle stresszes helyzetben kipróbálhatják magukat, biztonságos körülmények között, ahol nincs tétje a dolognak. A túlságosan magas fordulatszámon pörgőknek relaxációs technikák tanulását is tegyük lehetővé.

A stresszkezelés tréning

A stresszkezelés tréning keretében érdemes az elméleti részre is hangsúlyt fektetni. Azoknak a munkatársak, akiknek gondot okoz a stresszes helyzetek feldolgozása jól jön néhány plusz információ  a stresszes helyzetekben rejlő pozitív lehetőségek kiaknázásáról. Az arányok a gyakorlati rész javára 2/3-1/3 legyenek, tehát mindig a gyakorlaton legyen a sokkal nagyobb hangsúly.

Külön figyelmet érdemel a vezetőket érintő stressz

Külön figyelmet érdemes a vezetőket érintő stressz kezelése. Fokozottan feszültséggel teli a helyzete az újdonsült vezetőknek, illetve ha új feladatkört kap. Az új vezető számára érdemes vezetői tréningen való részvételt biztosítani, amelynek része a stresszkezelés is. A gyakorlott vezető is jó ha coach segítségét kéri időnként vagy akár rendszeresen. A stresszkezelés tréningnek helye van tréningek között, de nem feltétlenül önálló programként inkább a konfliktuskezelés vagy a vezetőképzés egyik részprogramjaként.