+36-20-662-4569 christina.kulcsar@gmail.com

Az aktív dolgozó éveink alatt a karrierváltás mindannyiunkban felmerül akár több alkalommal is. Ennek számos oka lehet, például magasabb fizetést szeretnénk vagy a munkahelyi légkör nem szimpatikus. Ez persze egyáltalán nem könnyű döntés és mindig kockázatos, mert előre nem látható nem sodorjuk-e magunkat az eddiginél is nehezebb helyzetbe. Mit tehetünk, hogy könnyebb legyen, ez a folyamat amennyiben úgy döntöttünk mindenképpen belevágunk.

Kezdő lépés: az önvizsgálat

A felelős és eredményes döntéshez hogy megtalálhassuk a számunkra tökéletes karriert megfelelő önismeret szükséges. Tudnunk kell magunkról mi az, amit szívesen csinálunk, mi az, ami érdekel és mi az, ami untat. Melyek a rövid és a hosszútávú céljaink és milyen feltételek mellett tudjuk kihozni magunkból a maximumot. Ha alapértelmezetten nagyon zárkózottak vagyunk, akkor nem érdemes azokat a szakmákat illetve állás ajánlatokat megcélozni ahol nyilvánvalóan sokat kell kommunikálni és fontos a csapatjáték. A legjobb, ha valami olyan foglalkozást választunk, amit örömből és nem csak a fizetésért is szívesen csinálnánk. Mi lenne, ha a munkánk lenne a hobbink és a hobbink a munkánk? Önismereti tréningen többet megtudhatunk magunkról.

Milyen karrier lehetőségek várnak ránk?

Ha már listába szedtük milyen jellegű tevékenységeket végeznénk szívesen, írjuk, hozzá milyen szakmákhoz kapcsolódhatnak ezek. Arra is gondoljunk az előzőleg végzett tevékenységünk során mi volt az, amit szerettünk és mit nem. Pedagógusként, ha szívesen foglalkozunk emberekkel, jól és szívesen kommunikálunk, de túl sok energiát vett el a diákok fegyelmezése és kevesellettük a fizetést, trénerként sikeresek lehetünk.

Ha az eddig végzett feladattól már borsódzik a hátunk, akkor azt is megtehetjük, hogy gyökeresen új területet célzunk meg. Karriertanácsadáson sok új dologt tudhatunk meg magunkról. Gondoljuk át mi az, ami kikapcsol és feltölt például valamilyen kreativitást igénylő feladat. Ösztönös szépérzékkel kiváló lakberendező vagy akár virágkötő lehet belőlünk annak függvényében mi az, ami vonz minket. Az is lehet, hogy a tortadíszítésben találunk örömet és a cukrászpálya a mi területünk.

Építsünk a jelenlegi tudásunkra!

A korábban elvégzett tanulmányaink és munkatapasztalatunk egyes részeit jól használhatjuk az új pályafutásunk során is. Nem szükséges mindent a nulláról kezdeni.

Tegyünk egy próbát!

A vágyott szakma, amelyet csak kívülről ismerünk lehet, hogy minden napot benne eltöltve hamar unalmassá válik. Jól tesszük, ha először belekóstolunk. Ahogy a mondás is szól: a puding próbája az evés. Ha a pedagógus pályát találjuk vonzónak legyünk sokat az ismerősök illetve rokonok gyerekeivel, akár taníthatjuk is őket valamire. Ha kertépítőként szeretnénk elhelyezkedni, mert azt gondoljuk az könnyű és nagyon kreatív szakma az ismerőseink boldogok lesznek, ha az ő kertjükön teszteljük a tudásunkat és együtt élvezhetjük majd a pihenést az ápolt zöldben.

A tanulással sosem vagyunk készen!

Ha megtaláltuk a nekünk való területet, akkor képezzük magunkat folyamatosan. Számos online képzést találunk akár teljesen szabad időbeosztással. Ilyenkor az előre felvett videókból sajátíthatjuk el a tudást és nekünk tetsző időpontban vizsgázhatunk. Ezt akár a még meglévő munkánk mellett is végezhetjük. Ezen a módon a nyelvtudásunkat is pallérozhatjuk.

Folyamatosan bővítsük a kapcsolati hálónkat!

A közösségi oldalak szakmai közösségek összefogására is alkalmasak. Ha mondjuk virágkötésről szeretnénk többet tudni, akkor kérjük a felvételünket ilyen témájú csoportokba a világhálón és tájékozódjunk, figyeljünk, kérdezzünk.
Ha komolyan gondoljuk a karrierváltást akkor az álláskereséssel, önéletrajzírással kapcsolatos tudásunk is frissítésre szorul. Arra is gondoljunk, hogy az új választott szakterületünkön zöldfülűnek fogunk számítani még akkor is, ha már nem vagyunk húsz évesek és mindent a kályhától elindulva kell kezdenünk.

Ha mindez nem riasztott vissza minket és döntést hoztunk a karrierváltásról, akkor ne sajnáljuk az időt és a pénzt és fektessünk be az új szakmánkba.
Tűzzük ki a célt és legyünk megállíthatatlanok az elérésében!