+36-20-662-4569 christina.kulcsar@gmail.com

Céges bulik, közös bejgli evés, ajándékozás, ünnepi dekor mindenhol. Ezekben a napokban már nehéz produktívnak lenni. A hangulat hasonló, mint az iskolában, az aktivitásunk nullához közelít, az irodát fenyő és karácsonyillat lengi be. Pedig az élet nem áll meg, a feladatok nem mennek karácsonyi szabadságra, sőt a határidők sem tűnnek el a karácsonyi csomagolás mögött. Igyekezzünk asszertíven megfelelő keretek között tartani az ünneplést.

Hangoljuk össze a feladatokat és a készülődést

Az ünnepeket szeretnénk kellemesen tölteni a munkahelyen is, de ne feledkezzünk meg közben a feladatokról. Békésen készülődjünk úgy, hogy valóban jól érezzük magunkat.
Hogyan tervezhetjük az évnek ezt a kellemes időszakát úgy, hogy valóban jól érezzük magunkat a bőrünkben otthon és a munkában egyaránt?

  • Hogyan érhetjük el, hogy minket és a környezetünket is átjárjon a hála érzése mindazért, amink van?
  • Mit kell hozzá tennünk, hogy minimálisra csökkentsük a feszültséget, ami a készülődéssel jár?
  • Kiről és miről szóljon az ünnep?

Az ünnep mindig számvetés is. Számot vetünk azzal megvalósultak-e az egy évvel ezelőtt kitűzött céljaink. Elértük-e, amit kitűztünk a munkában és a magánéletünkben.

December közepén még javában készülnek a beszámolók és az év közben elmaradt dolgokat igyekszünk bepótolni. Sok a feszültség mindenkiben, a feladatok torlódnak. Érdemes fontossági sorrendet állítani. Az is sokat segíthet, ha összeírjuk a sikereinket. azokat is, amelyeket csapatban értünk el és azokat is, amelyeket önállóan. Ezeket a céges karácsonyi vacsorán osszuk meg a közösség tagjaival, hálás köszönettel azok felé, akik támogatták az eredmények elérését.

Karácsonyi hangulat teremtése a munkahelyen

  • Némi karácsonyi dekoráció segíti a ráhangolódást
  • Ne próbáljunk meg minden elmaradást bepótolni.
  • Szervezzünk kötetlen karácsonyi vacsorát
  • Értékeljük az évet és emeljük ki a sikereket.
  • Hangsúlyozzuk a nehézségek megoldását és a sikeres lezárást.
  • Néhány szóban a jövőbeni tervekről is ejtsünk szót.
  • A kollegákat is kérdezzük meg hogyan szeretnének ünnepelni a munkahelyen.

A külön-külön ajándékvásárlás helyett a karácsonyi húzás lehet a megoldás. Maga a húzás is tökéletes alkalom közös kávéra és süteményre és így mindenki kaphat ajándékot és senki számára nem megterhelő anyagilag.

Ilyenkor a kollegák rendszeresen hoznak süteményt vagy más édességet. A cukorsokkot megelőzhetjük azzal, ha beosztást készítünk, hogy hetente egy vagy két ember hozhat édességet. A hosszabb szavatosságú édességeket tegyük el januárra. Jól jön egy kis édes öröm az év eleji hajrában.

A karácsonyi partin érezzük jól magunkat, de ne feledjük, ez egy munkahelyi esemény. Nem ér annyit egy jó buli sem, hogy kockáztassuk a jó hírünket. Használjuk ezt a remek alkalmat, hogy a kollegákat kicsit jobban megismerjük, érdeklődjünk beszélgessünk.

Teremtsünk olyan hangulatot, amelyben mindenki kellemesen érzi magát. Ez kiemelten fontos különböző kultúrák együttműködése esetén.

Ha van rá mód a csapat tagjai kapjanak extra szabadnapot. Ez növeli az elköteleződést és csökkenti a stresszt. A karácsonyi hajrában nagy ajándék az extra szabadidő.

A munkaidő beosztás az ünnepek táján legyen rugalmasabb. Mindenkin nagy a nyomás, nem várható el ugyanaz a teljesítmény.