+36-20-662-4569 christina.kulcsar@gmail.com

A változások akkor is felbukkannak az életünkben, ha nem vártunk rájuk és ilyenkor azt érezhetjük, hogy kicsúszik alólunk a talaj. Ahhoz, hogy helye legyen az újnak a mindennapjainkban, el kell engednünk a régit. Kimondva nagyon egyszerűnek hangzik, de a gyakorlatban a legtöbbünk számára hosszú és sok vesződséggel járó folyamat.

Amikor kezünkbe kapjuk a felmondást

Amikor például váratlanul felmondanak a munkahelyünkön, azt tragédiaként élhetjük meg és érzelmileg padlóra kerülhetünk az ezzel járó stressz és bizonytalanság miatt. Az amiatti kétségbeeséshez, hogy most vége szakad annak, amit eddig csináltunk izgalom is társulhat, hiszen új lehetőséget is kaptunk, ami sok jót hozhat nekünk. Karriertanácsadáson való részvétellel sokkal hamarabb túljuthatunk a nehézségeken.

Mindez az elején kissé zavarodottá tehet minket, sőt akár depressziós időszakot is átélhetünk. Ez az érzelmi hullámvasút természetesnek tekinthető. Aki elveszíti a munkáját nemcsak érzelmileg kerül nehéz helyzetbe, hanem anyagilag is és ez egyszerre ijesztő, zavaros, ami akár teljesen motiválatlanná teheti a személyt.

Ez a folyamat természetes része a változásnak és korántsem kiszámíthatatlan. Az, hogy melyik szakaszban mennyi időt tölt az adott személy az egyénileg változó. A sokk és a hitetlenkedés szakasz lehet nagyon gyors lefolyású és hónapokig lehetünk letargiában a veszteség felett érzett szomorúságtól, akkor is, ha eközben már új karrierötletek is születnek bennünk. Ami ilyenkor velünk történik, az teljesen természetes folyamat.

Sokk

Az önbizalmunk megtépázása a változással való szembesüléskor kezdődik, amikor nyilvánvalóvá válik, hogy az elkerülhetetlen. Az első reakciónk valószínűleg a zavarodottság. Kicsit úgy érezhetjük magunkat mintha egy filmet néznénk és mindez nem is velünk történne.

Hitetlenkedés

Ebben a szakaszban már tudatosabbak vagyunk és a kontrol egy részét visszanyerve a viselkedésünk felett, természetes reakcióként leválasztjuk az érzelmeinket a helyzetről és a tagadást választjuk. Nem akarjuk elhinni, hogy ez velünk megtörténhet és erre bizonyítékot próbálunk szerezni.

Kétségbeesés, harag

Amikor belátjuk, hogy a tényeken nem tudunk változtatni, elkezdjük keresni a felelőst a kialakult helyzetért. Ebben a szakaszban a dühünk saját magunk vagy mások felé is irányulhat. Türelmetlenek, nyűgösek lehetünk a környezetünkkel szemben is.

Depresszió

Az önértékelésünk mélypontra süllyed és elveszíthetjük a motivációnkat. A negatív érzelmek teljességgel eluralkodhatnak rajtunk. Erőtlennek, mindenre alkalmatlannak érezhetjük magukat.

Elfogadás

A gondolataink új tervek szövögetése felé irányulnak. Lassanként visszatér az önbizalmunk és növekszik az energia szintünk. Csökken a szorongás és a motiváltságunk visszatér. Már látszik a fény az alagút végén.

Új dolgok kipróbálása

A következő szakaszban sokféle ötlet kavarog a fejünkben. Az egyik nap a masszőri pálya vonz másnap hamburgerező nyitását fontolgatjuk. Ez egy átmeneti állapot amikor számos ötlet születik és tűnik el a süllyesztőben. Ilyenkor hasznos karriertanácsadó segítségét kérni, aki segít egyensúlyba hozni a képességeinket és a vágyainkat.
Az a karrier ötlet fog tudni megvalósulni, amelynek értelmet tudunk adni.

Realizálás

A változás realizálásával helyreáll az egyensúlyi állapot az életünkben. Kialakulnak az új szokások és visszatér az önbizalmunk. A váratlan változásokkal való küzdelemben sokat segíthet, ha reziliencia tréningen veszünk részt, ahol a lelki állóképességünk növeléséhez sajátíthatunk el különféle eszközöket.

Fontos, hogy felismerjük és tudatosítsuk magunkban az érzéseinket. A környezetünkben élőkkel is osszuk meg ezeket, mert a bennünk zajló feszültségek romboló hatással lehetnek a kapcsolatainkra. Az érzéseinket nem kell, hogy szégyenként éljük meg, mert csupán az életutunk részét képezik. Ha a feldolgozásuk egyedül gondot okoz, kérjük szakember segítségét.