+36-20-662-4569 christina.kulcsar@gmail.com

Munkahelyi környezetben vezető beosztott vagy tréner-tréning résztvevő helyzetekben, optimális esetben a vezető illetve a coach irányítja a folyamatot. Mégis számos esetben derül ki, hogy a rugalmassággal jobban tudunk haladni. Ezt történik, ha a vezetői coaching kifejezést újra értelmezzük. A vezetőfejlesztés alatt nem csupán a vezető coachinggal való támogatását értjük, hanem a cocahinggal támogató vezetőt is.

Vezetői tanácsadás

Annak, hogy egy vezető nem csupán támogatást kap, de ő maga is támogatóvá válik, számos előnye van. A klasszikus értelmezésben használt vezetői tanácsadásról számos anyagot találunk a szakirodalomban. Ebben az esetben a vezetőt egy szakképzett coach segíti az előre lépésben a szakami és vezetői munkájában. A tapasztalatok ma már azt mutatják, hogy nem csupán a vezető szakami fejlesztésére van szükség. Sokkal nagyobbat teremt minden, a folyamatban résztvevő számára, ha a coaching szemléletű vezetés is reflektorfénybe kerül és a vezető a beosztottjainak támogatása és fejlesztése érdekében használja a coaching eszköztárat.

A vezető segíti a munkatársait az erősségeik és a gyengeségeik azonosításában és abban, hogy felszínre hozhassák az erőtartalékjaikat, az eddig fel nem és el nem ismert képességeiket. A jó vezető a coaching eszközeivel olyan ráébredésekhez, felismerésekhez juttatja a beosztottjait, amelyek fontos mérd földkövek az adott személy fejlődésében és egyéni céljai megtalálásában egyaránt. Az ezzel, szemlélettel vezetett alkalmazott tudatosan lesz képes építeni a saját karrierjét és a fejlődésének az üteme is gyorsabbá válik.

Nagy szerepe vana munkahelyi motivációban

Ez a módszer a munkahelyi motiváció fenntartásában is nagy szerepet játszhat. Az egyén és a szervezet céljainak összehangolásával az egyén motiválttá válik az önfejlesztésre és a szervezet iránti elkötelezettsége is elmélyül. Hangsúlyozottan érvényes mindez az Y-generációs munkavállalókra akik számára nagyon fontos hogy azonosulni tudjanak a munkahelyi értékrenddel. A gépies rutin feladatokat visszautasítják és tudatosan keresik az új kihívásokat a fejlődés lehetőségét.

Jellemző, hogy adott piaci szegmensekben csak a folyamatos fejlődésre képes, tanulni, változni hajlandó szervezetk képesek fennmaradni, akik képesek adaptálni a kudarcokból és sikerekből származó tapasztalatokat. A fejlődésre képes és a coaching eszközöket alkalmazó vezető fel kell, hogy ismerje, hogy folyamatos tanulás kulcsa maga az alkalmazott, aki ha támogatva van gyorsabban halad az új tapasztalatok megszerzésében.

Támogató, motiváló beszélgetések

Az eredmény érdekében a vezetőnek hangsúlyt kel fektetnie az alkalmazottakkal folyatott hosszabb támogató, motiváló beszélgetésekre, amelynek során szó eshet a gyengeségekről, fejlődési lehetőségekről, erősségekről nem csupán a vezető, hanem az alkalmazottak részéről is. Ez a párbeszéd akkor tud igazán működni, ha a munkatársakban is megvan az igény a fejlődésre.

Mivel ez a típusú kommunikáció, hatásos és kétirányú a vezető számára sok idő és energia ráfordítást igényel, azonban hosszú távon mindenképpen megtérül ez a befektetés, amelynek eredményeképpen az egyén és a szervezet is folyamatosan fejlődhet. A vezetői tréning programjának összeállítása során érdemes a tematika részévé tenni ennek a stílusnak az elsajátítását.

 Tudnivalók, amelyeket jó, ha figyelembe vesz a vezető

  • A coachok minden esetben és mindenkiben a fejlődés lehetőségét keresik.
  • A vezetők a coaching folyamatban teljes felelősséget vállalnak, az irányításért a kivitelezésért és a megoldásokért. Felvállalják a sikert és a kudarcot egyaránt.
  • A nem megfelelően alkalmazott módszer miatt a munkatársak úgy érezhetik a vezető „mikromenedzseli” őket. Sikeres használatkor ez nem fordulhat elő, sőt a beosztottak nagyfokú szabadságérzetről számolhatnak be.