+36-20-662-4569 christina.kulcsar@gmail.com

Az álláskeresők egyik tipikus hibái amikor a sikertelenség okaira rátekintünk a túlságosan általánosan megfogalmazott önéletrajz és a szakmai tudás leírásának felületessége.
Az önéletrajzban a munkatapasztalatok alapján el kell tudni képzelni az önéletrajz olvasójának mivel is foglalkozott az adott álláskereső azon amunkahelyen. pld.:  a kapcsolattartás az ügyfelekkel vagy áruátvételi feladatok összehangolása alapján nem nyilvánvaló mivel is foglalkozott a dolgozó.
A beszélgetések során szinte minden esetben kiderül, hogy sokkal több mindenhez ért és sokkal értékesebb a munkaerő a tudása és a tapasztalatai alapján, mint ami az önéletrajzából kiderül. Az önéletrajz írója azt hiszi ilyenkor, hogy ez a tudás, amiről ő említést sem tesz annyira áltagos, hogy nem fontos beszélni róla.

Említsük meg az önéletrajzunkban minden értékes tudásunkat

Amikor a felvételt hirdető az önéletrajzban a munkatapasztalat részt olvassa szeretné elképzelni mivel foglalkozott az álláskereső a régebbi munkájában, mert önéletrajz sablonos szövegéből pl.: az ügyfelekkel való kapcsolattartás nem derül ki pontosan mit is takar a megnevezés. Mi volt a feladat a munkavállalónak napi nyolc vagy több órán keresztül. Szerencsés esetben az önéletrajz elég érdekes ahhoz, hogy a jelentkező eljut a személyes elbeszélgetésig és kiderül minden fontos készsége, képessége. Gyakran előfordul, hogy a jelentkező nagyon értékes képességeit nem tartja említésre méltónak, mert annyira átlagosnak gondolja őket. Ilyen például, hogy jól kommunikál telefonban és könnyen elintéz bármit. Ez egy nagyon fontos skill, mert sokaknak nem megy jól. Ügyetlen, nem kompetens ügyintézők lesznek, akik a kudarcok miatt elhagyják a pozíciójukat vagy a munkáltató válik meg tőlük, pedig ők nem rossz munkaerők csupán olyan feladatot akartak ellátni, amelyre nem igazán alkalmasak.

Egy csomó minden másban pedig tehetségesek. Ezeket kell felkutatni. aki nem szeret az ügyfelekkel kommunikálni, a háttérben számos más feladatot remekül elláthat. Olyanokat, amelyek nem kívánnak közvetlen kapcsolattartást. Ezerféle terület van, ahol nem szükséges a kiváló kommunikációs készség és aki tisztában van azzal. hogy ez nála gyenge pont, a saját érdekében ennek tudatában keressen állást.

Hogyan találjuk meg az erősségeinket?

Ez esetben nem klasszikus tehetségről van szó, hanem a munka területén miben vagyunk jók. Mi az a feladat, amit szívesen végzünk, jól és lehetőleg gyorsan is, mert persze a hatékonyság is fontos szempont. Olyan munkát érdemes keresni, amelyben sikeresnek érezzük magunkat és élvezzük is.

Mindannyiunknak vannak olyan megtanult képességei, ami szerepel az önéletrajzunkban, mégsem használjuk vagy esetleg nem tudjuk hogyan hasznosíthatnánk. gondoljuk át miért tanultuk meg? Mi volt akkor a vonzó benne? Jelenleg is látjuk-e még benne ezt a vonzást? Ha igen akkor érdemes szétnézni ezen a területen is. Néha nem tudjuk melyik a nekünk való irány. Ilyenkor érdemes szakemberhez fordulni például megkereshetünk egy karrier tanácsadót. Ha kreatív munkára vágyunk akkor a könyvelés nem biztos, hogy boldoggá tesz. Ha most könyvelésből élünk és nem telik benne semmi örömünk akkor érdemes először csak kiegészítő munkaként választani az újat. Így kiderülhet, hogy az sem, ami utunk, de az is lehet, hogy megtaláljuk álmaink munkáját. A kreativitásunk megélése megváltoztatja a hangulatunkat, a közérzetünket. A fásult munkavállalóból boldog emberré válhatunk.

Ha nemet kapunk az egy lehetőség a továbblépésre

Az önismereti munkába is érdemes fektetni. minél mélyebb az önismeretünk annál inkább el tudjuk viselni, ha valami nem a terveink szerint alakul. Akkor is előfordulhat, hogy elutasítanak minket, ha úgy érezzük remek önéletrajzot adtunk be és jól szerepeltünk az állásinterjún is. Ha mi mindent megtettünk az éppen elég. Ha nemet mondanak az nem nekünk szól, csupán azt a munkát nem mi kaptuk meg és bizonyára egy még jobb lehetőség vár ránk, csak járjunk nyitott szemmel. a siker nem mindig kopogtat azonnal az ajtónkon, néha bizony várni kell rá. Ettől még nem kisebb az értékünk a munkaerőpiacon.

Az önismeret abban is segít, hogy felismerjük és beismerjük leginkább saját magunknak, ha valami nem nekünk való. Lehet, hogy számos tréningen vettünk már részt és még mindig hiányzik valami. A rezilienciánkat, a nehézségekkel való rugalmas megküzdési képességünket mindenképpen érdemes fejleszteni. Az anyagi biztonságunk megteremtésének többféle módja van. Nem muszáj mindenkinek vezetőnek lenni. Specialistákra is szükség van, aki a saját szakterületén mindent nagyon alaposan és mélyen ismer.

Amikor állást keresünk nehézségekbe ütközhetünk. Szeretnénk jól keresni, megbecsülve lenni, érdekes munkát végezni, ami nem fárasztó és élvezettel végezzük. Mindezek egyénenként mást és mást jelentenek. A megbecsülés például egy szorongó ember számára a sok dicséretet és pozitív megerősítést jelentheti. Egy stabil önbizalommal rendelkező dolgozó számára ez nem annyira fontos, mert ő tisztában van az értékeivel és nincs rá szüksége, hogy bizonygassa azt neki bárki is.

A fontos, hogy mi magunk felismerjük, hogy milyenek vagyunk, mi tesz boldoggá, mi az a munka, amit örömmel végzünk és kiteljesedhetünk benne.